Вірменія вважає введення російських миротворців компромісом щодо Карабаського конфлікту

12:34, 23.10.2020
Вірменія вважає введення російських миротворців компромісом щодо Карабаського конфлікту

Перевагу в Єревані надають саме російським миротворцям.

Вірменська сторона приймає варіант щодо введення міжнародних миротворців в регіон Карабаського конфлікту. Втім, перевагу в Єревані надають саме російським миротворцям.

 

Про те, що саме вони могли б бути компромісним варіантом, розповів прем’єр Вірменії Нікол Пашинян в інтерв’ю російському Интерфаксу.

 

Водночас він вважає, що вірменські очікування щодо миротворців можуть не зійтися з азербайджанськими.

 

"Для нас прийнятне введення миротворців. Можу сказати, що уявлення Азербайджану за складом миротворців не зійдуться з уявленнями Вірменії щодо цього питання. Якщо вже говорити про компроміси, то компромісною версією може стати присутність російських миротворців", - зауважив він.

 

Пашинян уточнив, що у Росії хороші відносини і з Азербайджаном, і з Вірменією. Він додав, що "дуже важливо зважати на думки інших регіональних країн", аби конкретні миротворчі сили стабілізували регіон, а не навпаки.

 

Зауважимо, що 23 жовтня у США мають відбутися переговори щодо врегулювання конфлікту у Нагірному Карабасі.

 

Як повідомляла УМ, активні військові дії між Азербайджаном та Вірменією розпочались 27 вересня. З цього часу були дві неуспішні спроби встановити перемир'я. Сторони звинувачують одна одну у зриві домовленостей. Міжнародна спільнота закликає країни припинити обстріли.

 

Президент Азербайджану Ільхам Алієв закликав Росію, США та Францію, які входять до так званої Мінської групи ОБСЄ з врегулювання конфлікту в регіоні, посприяти вирішенню ситуації, що склалася у Нагірному Карабасі.

 

Цю заяву пан Алієв зробив в суботу, наступного дня після заяви МЗС Вірменії про  готовність офіційного Єревану до мирних перемовин за посередництва ОБСЄ.

 

Поточний конфлікт фактично розпочався у 1988 році, коли Нагірний Карабах захотів вийти зі складу Азербайджанської СРСР і увійти до складу Вірменської. А наприкінці 1980-х провірменські сили за підтримки Єревана взяли Нагірний Карабах під свій контроль. Тривалий час конфлікт був замороженим, однак бойові дії відновилися у 2020 році.