Операція «Запад»: 73 роки тому депортували до Сибіру 77 тисяч українців

07:47, 22.10.2020
Операція «Запад»: 73 роки тому депортували до Сибіру 77 тисяч українців

Зображення: "Вивіз на Сибір" у 1947-му. (З альбому Ніла Хасевича "Графіка в бункерах УПА", 1952)

Одна з наймасовіших короткотермінових сталінських депортацій цивільного населення Західної України почалася 73 роки тому в ці жовтневі дні.

 

Операція «Запад» розпочалася 21 жовтня і тривала до 26 жовтня 1947 року, впродовж тижня.

 

Мета: знищення «соціальної бази» українського визвольного руху.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це нагадує Український інститут національної пам'яті.

 

Виселенню підлягали за попередньо складеними списками члени родин повстанців УПА та оунівців.

 

«Проведення операції «Запад» готували в режимі цілковитої секретності. На місцях секретарі райкомів і начальники підрозділів МДБ дізналися про її проведення за 2-3 дні до початку, інші виконавці – в момент реалізації», - зазначають в УІНП.

 

За даними істориків, здійснювали депортацію підрозділи МДБ та МВС УРСР – усього понад 70 тис. осіб. Виселенню підлягало населення Волинської, тодішньої Дрогобицької, Львівської, Рівненської, Станіславської, Тернопільської та Чернівецької областей.

 

Серед ночі оперативники вривалися до жител, силою заштовхували людей у вантажівки чи гужовий транспорт. Озброєні бійці внутрішніх військ оточували села і за списками виселяли родини повстанців. Дехто пробував тікати до лісу, але їх повертали назад радянські каральні війська.

 

Людей вивозили гужовим транспортом, оскільки випав сніг і машини застрягали. Шлях спецзагонам прокладала бронетехніка. Усіх звозили на відправні пункти, звідки потім транспортування відбувалося залізницею у вантажних вагонах.

 

Цих людей чекали каторжні роботи в копальнях та колгоспах Сибіру.

 

Про перебіг операції кожні шість годин доповідали міністру держбезпеки та міністру внутрішніх справ.

 

За час проведення операції «Запад», яка завершилася 26 жовтня 1947-го, за офіційними даними МДБ із західних областей України було депортовано понад 77 тис. людей (понад 26 тис. сімей).

 

Як повідомляла "УМ", на минулому тижні історичні реконструктори й учасники Товариства пошуку жертв війни «Пам'ять»  відтворили бій воїнів УПА із солдатами НКВС на Вічевому майдані в центрі Івано-Франківська. Франківцям та гостям міста відтворили, як українців виселяли з етнічних земель.