«Усі, хто проти диктатури, — встаньте!»: Епіфаній прокоментував заборону книги про Стуса

14:55, 21.10.2020
«Усі, хто проти диктатури, — встаньте!»: Епіфаній прокоментував заборону книги про Стуса

Епіфаній прокоментував заборону книги про Стуса

Митрополит Київський і всієї України Епіфаній, коментуючи заборону книги Справа Василя Стуса, заявив, що українці продовжують боротися за право знати свою історію
 

 

Як інформує УМ, про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

 

«Суспільство змушене протистояти посяганню на свободу слова, як на основоположне право людини, без якого неможлива правова країна, у якій ми всі прагнемо жити», — вважає Епіфаній.

 

На його думку, справедливість цього твердження доводить резонансне рішення суду щодо заборони книги «Справа Василя Стуса».

 

«У ці дні кожен, хто боронить правдиву українську історію та пам’ять про Василя Стуса, відгукується на заклик великого поета та дисидента: «Усі, хто проти диктатури, — встаньте!». Реакцією на вчорашнє рішення суду український народ доводить: тиранія Радянського Союзу більше ніколи не матиме місця у нашій демократичній незалежній державі, як би цього не хотіли й не домагалась совєцькі адепти. А правда про їхню негідну діяльність вже добре відома і буде поширюватись і далі — її неможливо ув’язнити, заборонити чи приректи на несправедливу смерть.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Львівська облрада закупить для бібліотек Луганщини заборонену книгу про Стуса

 

Ми неодноразово були свідками, як українську історію замовчували, змінювали, маскували. Зокрема, як спотворювали історію нашої Церкви. Та правда завжди перемагає, вона є тим світлом, що долає будь-яку темряву. Ба більше, що ретельніше її намагаються приховати, то більш яскравою та очевидною вона стає. Саме тому світла пам’ять про Стуса завжди житиме в українському серці, попри будь-які заборони. Адже Стус справді був завжди вільним, навіть під час свого ув’язнення в радянській камері", — написав Епіфаній.

 

Як повідомляла «УМ», Дарницький районний суд Києва зобов’язав відповідачів Вахтанга Кіпіані та видавництво "Віват" видалити з твору інформацію про голову політради партії "ОПЗЖ" Віктора Медведчука та заборонити розповсюдження друкованого тиражу до усунення порушення немайнових прав Медведчука. 

 

Покупці скористалися можливістю онлайн-замовлення і за годину розкупили весь наявний тираж книги історика та журналіста Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» одразу після оголошення резолютивного рішення Дарницького райсуду Києва, який заборонив поширювати книгу.

 

Суддя Дарницького райсуду Києва Марина Заставенко, яка ухвалила скандальне рішення за позовом Медведчука раніше працювала у суді нині окупованої Макіївки і регулярно навідувалася до ОРДЛО після 2014 року. Нагадаємо, що книга Кіпіані на 90% складається з архівних документів. Думки автора побудовані на фактах, які містяться, в тому числі, в фактологічній частині книги.

 

У Порошенка вважають заборону книги про Стуса сценарієм повернення до «русского міра»

 

У Зеленського не сумніваються в незалежності суду щодо заборони книги про Стуса

 

«Справа Василя Стуса» вийшла у видавництві Vivat у 2019 році. Книга містить документи з архіву колишнього КДБ УРСР про резонансну справу поета Василя Стуса, покази свідків, листи поета з тюрми, спогади його рідних та друзів.

 

Медведчук був призначений державним адвокатом Стуса, коли його в 1980 році заарештували вдруге.