ЗСУ вже за кілька місяців візьмуть на озброєння перший український мультикоптер

21.10.2020
Чудовим подарунком для української армії стане безпілотник, створений вітчизняними «кулібіними»: ЗСУ через кілька місяців візьме на озброєння мультикоптер Windhover, розроблений одеськими фахівцями.
 
Апарат уже отримав сертифікацію й стане в нагоді нашим воїнам на передовій, адже цьому дрону не страшні ані шквальний вітер, ані підвищена вологість, ані обмороження та обмерзання.
 
Наприкінці жовтня безпілотник, який пройшов майже всі випробування, побуває в Індії — його творці хочуть ще протестувати мультикоптер в умовах високогір’я. 
 
Головний конструктор Андрій Липовий розповів, що дрон «заточений» саме під потреби військових: він здатний піднятися в небо за будь-якої погоди, в будь-який час доби й, наче справжній літак, у польо­ті мультикоптер прибирає шасі.
 
Безпілотник стане очима військових — його камера здатна знімати панораму на 360 градусів, а тепловізор дає можливість відмінно все роздивитися в нічних умовах.
 
Як додав керівник компанії Павло Грозов, конструкція Windhover дозволяє під час пошкодження одного двигуна все одно легко повернутися на початкову позицію. Більше того, дрон здатен дістатися додому, навіть якщо пошкоджено два двигуни, але не на одній осі. Конструктори потурбувалися про те, що буквально всі системи коптера продубльовані.
 
По стометровому кабелю у Windhover іде живлення, а від нього на землю повертається відеосигнал.
 
«Це система автоматичного контролю завантаження кабелю. Якщо є якісь пориви вітру, вона здатна постійно контролювати напругу на цьому кабелі», — пояснив головний конструктор А. Липовий.
 
І запевнив, що операторів таких безпілотників можна підготувати за короткий термін, бо керувати ним дуже просто (для цього потрібно біля комп’ютера спочатку розрахувати його маршрут).
 
Дрон є багатофункціональним — розробники Windhover зауважують, що, крім можливості коригувати вогонь на позиціях, апарат також може допомогти поліції та рятувальникам, адже здатний брати участь у пошукових операціях і стежити за пожежами.
 
Додамо, що мультикоптер — це літальний апарат із довільною кількістю несучих гвинтів, розташованих в одній площині, що обертаються діагонально в протилежних напрямках.
 
Мультикоптери можуть виконувати вертикальний зліт і посадку, горизонтальний політ, а також стабільно зависати в повітрі. Сучасні моделі використовують безколекторні електродвигуни та літій-полімерні акумулятори, що накладає певні обмеження на їх польотні характеристики: маса мультикоптера становить 1-4 кг, а час польоту —  від 10 до 30 хвилин (окремі екземпляри — до 30-50 хвилин).
 
Мультикоптер середнього розміру може підняти корисний вантаж вагою від 500 г до 2-3 кг, i деякі з моделей можуть розвивати швидкість польоту до 100-110 км / год.
 
Запас енергії батарей дозволяє окремим модифікаціям БПЛА відлітати на відстань до 7-12 км, хоча зазвичай максимальна відстань, на яку вони здатні полетіти з наступним поверненням в точку зльоту, обмежена прямою видимістю пілота (100-200 м) та дальністю дії апаратури радіокерування.