Зима близько: синоптики прогнозують у деяких регіонах мокрий сніг та вітер із грозами

21.10.2020
Потужний холодний антициклон з Європи накрив усі регіони нашої країни та приніс із собою різке похолодання, сильний вітер і тумани.
 
Згідно з прогнозом погоди від синоптиків Укргідрометцентру, нічні заморозки та опади у вигляді мокрого снігу очікуються у Карпатах, а також на північному заході країни.
 
А ось по прикордонних із півостровом Крим областях прогулялися осінні грози з ураганним вітром, який валив дерева та зривав дахи з будинків.
 
До кінця тижня вдень у більшості районів очікується від 8 до 13 градусів тепла, на півдні країни трохи тепліше: від плюс 12 до плюс 18 градусів вище нуля. А ось вночі похолодає до 3-5 градусів тепла на всій території нашої країни.
 
Сильний північно-західний вітер накриє Київську, Харківську, Чернігівську області, а також Сумщину та Луганщину, що посилить відчуття холоду, тому синоптики рекомендують одягатися тепліше.
 
На найближчі кілька дні опадів не очікує у центральних і південних регіонах України, але вже ближче до вихідних ситуація зміниться й слідом за густими туманами прийде противний дрібний дощик.
 
— Погоду в Україні зараз визначає потужний західний антициклон, так само, як й у більшості інших європейських країн, — розповіла народний синоптик Наталія Діденко. — Холодні повітряні маси арктичного походження змусять комунальників швидше перевірити стан носіїв тепла у житлових будинках.
 
Невелике потепління очікується вже 22-23 жовтня: температура повітря підніметься до 14-19 градусів тепла, та схоже на «бабине літо» прояснення триватиме недовго. Вже до кінця місяця Україна знову потрапить у полон дощової й похмурої погоди.
 
Говорячи про довгостроковий прогноз погоди для України на листопад, кліматологи заявляють про аномалії у вигляді безпросвітних дощів, нічних заморозків та снігопадів.
 
На думку метеорологів, падіння температури повітря до 0 градусів можна очікувати навіть удень, а жителям північних та західних регіонів слід активно готуватися до рясних опадів.
 
Більш оптимістичний прогноз погоди для нашої країни дала завідувачка відділом прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух, яка впевнена, що похолодання матимуть короткочасний характер.
 
За її словами, «в останні роки тенденції до потепління клімату в нас проявляються все сильніше. Цього року вісім місяців, за винятком квітня-травня, були аномально теплими. І я очікую, що цей тренд збереже свою актуальність й у нинішньому сезоні».
 
Дійсно, за оцінками метеорологів, 2020 рік став найтеплішим за весь період спостережень, а нинішнє літо — найбільш посушливим за останні 150 років.