ЄС схвалив санкції через отруєння Навального

17:45, 14.10.2020
ЄС схвалив санкції через отруєння Навального

Росія обурилася таким рішенням ЄС та сказала, що теж введе санкції у відповідь

Комітет постійних представників Європейського Союзу схвалив санкції проти 6 людей та 1 компанії. Їх підозрюють у причетності до отруєння російського опозиціонера Олексія Навального. За попередньою інформацією, обмеження торкнуться розробників "Новачка".

 

Раніше 27 країн-членів ЄС заявили, що готові підтримати санкції проти причетних до отруєння Навального. Рішення щодо санкцій повинні оприлюднити 15 жовтня в Офіційному журналі ЄС, у твіттері повідомив кореспондент Радіо Свобода Рікард Джозвяк.

 

"Посли ЄС дали зелене світло санкціям щодо 6 осіб і 1 компанії, відповідальних за отруєння Олексія Навального", - заявив Джозвяк.

 

Каральні обмеження через отруєння Навального можуть зачепити розробників "Новачка" і тих осіб, що причетні до злочину. Фігурантам списку заборонять в'їзд до країн Євросоюзу, також заморозять їхні активи в Європі, заявив офіційний представник МЗС Німеччини Крістофер Бургер, інформує swissinfo.

 

Раніше Німеччина та Франція заявили, що готують санкції проти причетних до отруєння опозиціонера. Обмеження мали стосуватися співробітників адміністрації президента Росії Володимира Путіна та Державного науково-дослідного інституту органічної хімії і технології, де розробили хімічну отруту "Новачок".

 

Росія обурилася таким рішенням ЄС та сказала, що теж введе санкції у відповідь. Адже, мовляв, країна не бачить жодних доказів, що Навального отруїли.

 

Згодом санкції Німеччини та Франції підтримали ще 27 країн-членів ЄС. Робочі групи зайнялися створенням документа.

 

Європейські лабораторії підтвердили, що Навального отруїли саме "Новачком". Водночас Росія заперечує цей факт. Опозиціонер в отруєнні звинувачує особисто президента Росії Путіна. Той же заявляє, що активіст нібито отруївся сам.