«Слуги народу» пропонують карати ЗМІ за заперечення агресії Росії проти України

16:20, 07.10.2020
«Слуги народу» пропонують карати ЗМІ за заперечення агресії Росії проти України

ЗМІ каратимуть штрафами

Народний депутат від "Слуги народу" Олег Дунда зареєстрував законопроєкт про нові штрафи для ЗМІ. Він передбачає покарання за заперечення російської агресії проти України, заклики до сепаратизму, расизм і низку інших порушень.

 

Відповідний законопроєкт під №4188 опублікований на сайті Верховної Ради України.

 

Проєкт закону передовсім визначає заборону на ретрансляцію висловлювань, які заперечують факт воєнної агресії Росії проти України, окупації Росією частини території України й ведення Росією гібридної війни проти України.

 

Також законопроєкт встановлює штраф за ці й низку інших порушень: заклики до насильницької зміни конституційного ладу України; заклики до розв'язування агресивної війни, її пропаганди або розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі й ненависті; пропаганду винятковості, зверхності або неповноцінності осіб за ознаками їхніх релігійних переконань, ідеології, належності до тієї чи іншої нації або раси, фізичного або майнового стану, соціального походження; ретрансляцію програм і передач, щодо яких Національна рада схвалила рішення, що їхній зміст не відповідає вимогам законодавства; ретрансляцію програм і передач, заборонених або обмежених судом.

 

За це буде встановлено штраф у 25% від суми ліцензійного збору. Для кожного ЗМІ він різний і визначається за формулою через середньодобовий обсяг мовлення, його територію, потужність передачі сигналу тощо.


Втім бувають і ситуації, які неможливо передбачити. Наприклад, якщо гість у прямому ефірі порушить це законодавство. У такому разі, якщо він не працює на телерадіокомпанію, щодо неї не застосовуватимуть штрафів. Втім, згідно з законопроєктом, ЗМІ має вжити заходів, щоб припинити таке порушення в прямому ефірі.

 

Як повідомляла УМ, екснардеп та колишній кандидат у мери Харкова Михайло Добкін похвалив президента Росії Володимира Путіна. Також політик досі сумнівається, чи справді РФ відібрала українські території.

 

6 жовтня Володимир Зеленський звинуватив ЗМІ у спробах зірвати діалог з Росією