В Україні стартував осінній призов

10:38, 01.10.2020
В Україні стартував осінній призов

В Україні 1 жовтня розпочався осінній призов до лав Збройних сил.

 

Як інформує УМ, відповідне розпорядження Кабінет міністрів ухвалив 23 вересня.

 

Згідно з документом, призвати на військову службу планують 13 570 осіб: до Збройних сил — 7 500 осіб, до Державної спеціальної служби транспорту – 600 осіб, до Національної гвардії — 4 970 осіб, до Держприкордонслужби — 500 осіб.

 

Найбільше призовників збираються відправити у війська з Дніпропетровської (1 265), Харківської (953), Одеської (735), Вінницької (650) та Львівської (632) областей. У Києві підлягають призову 547 осіб.


Обсяг видатків з бюджету на одного призовника становить 4 297 гривень 13 копійок, загалом — 58,3 млн гривень. До того ж на перевезення та харчування призовників перерахують ще понад 3 млн гривень.

 

На строкову військову службу призиватимуть придатних за станом здоров’я громадян України чоловічої статі, яким на момент відправлення у військові частини виповнилося 18 років, а також осіб, які не досягли 27-річного віку та які не мають права на звільнення або відстрочку від служби.

 

Водночас у розпорядженні вказується, що призов громадян України віком 18—19 років необхідно проводити за їхнім бажанням (за письмовою заявою).

 

Відповідно до закону «Про військовий обов'язок и військову службу», термін служби в армії становить: 18 місяців – для призовників, які не мають вищої освіти; 12 місяців – для призовників з академічним ступенем магістра.


У разі оголошення воєнного стану або мобілізації, строковики не підлягають звільненню у запас і продовжують служити до прийняття рішення про демобілізацію.

 

Кожен із призваних на строкову військову службу юнаків проходить службу виключно на мирній території нашої держави, у зону проведення ООС їх не направляють.

.

Громадяни у віці 18-19 років можуть бути призвані на строкову службу лише за власним бажанням.

 

Перелік громадян, які можуть отримати відстрочку також чималий: чоловіки, які мають двох і більше дітей або вагітну дружину, призовники, які є єдиними годувальниками в сім’ї, педагоги, лікарі, священнослужителі, поліцейські, резервісти, студенти денних відділень ПТУ, ВНЗ і духовних семінарій тощо.

 

За порушення законодавства про військову службу в Україні передбачено два види відповідальності – адміністративна й кримінальна. Адміністративне покарання передбачене за неявку у військкомат – перше порушення тягне за собою штраф від 85 до 119 гривень, повторне – від 170 до 255 гривень.


Нагадаємо, військові комісаріати на час карантину призупинили призов громадян на строкову військову службу. Наприкінці березня президент Володимир Зеленський відклав строки весняного призову до Збройних сил. Весняний призов до лав ЗСУ у 2020 році відбувся з травня до липня.

 

Раніше у ЗСУ заявляли, що усіх призовників перевірятимуть на наявність коронавірусу та антитіл до COVID-19.