Дипломат Лубківський вивчає пропозицію Кравчука стати спікером ТКГ

15:58, 30.09.2020
Дипломат Лубківський вивчає пропозицію Кравчука стати спікером ТКГ

Лубківський поки ще не погодився та вивчає пропозицію.

Спікером української делегації в Тристоронній контактній групі можуть призначити дипломата Маркіяна Лубківського.

 

Як інформує УМ, це він сам підтвердив у коментарі «Бабелю», зазначивши, що поки ще не погодився та вивчає пропозицію.

 

За його словами, пропозиція надійшла від Офісу президента та голови української делегації в ТКГ Леоніда Кравчука.

 

«Її аргументували моїм досвідом дипломатичної та безпекової роботи, зокрема в гарячих точках. Спочатку в Союзній республіці Югославія, потім у Хорватії. Хорватія володіє унікальним досвідом відновлення своєї територіальної цілісності та суверенітету. Це країна, яка зуміла не лише вийти з кривавої війни, виступити проти агресії, але й стати членом ЄС і НАТО», — розповів Лубківський.

 


Дипломат каже, що обдумуватиме пропозицію кілька днів, бо «дуже відповідально» ставиться до неї.

 

«Я маю розуміти, що ті червоні лінії, які в мене є, ніхто не перетне. Ця посада відповідає моєму фаху, знанням, які я здобув у дипломатії та безпековому секторі, але мені потрібно ще кілька днів, щоб остаточно визначитися», — додав він.

 

За словами Лубківського, пропозиція стосується не окремо роботи у форматі спікера ТКГ, а взагалі участі в роботі цього органу.

 

«Функціонал до кінця ми ще не обговорювали», — зазначив дипломат.

 

30 вересня народний депутат фракції «Слуга народу» Олександр Качура підтвердив, що серед кандидатур на посаду спікера ТКГ є дипломат Маркіян Лубківський.

 

Довідка:


Лубківський працював дипломатом в Югославії з 1995 року, у 2003—2004 роках очолював пресслужбу МЗС. Із 2006 до 2009-го був послом у Хорватії, згодом також у Боснії і Герцеговині за сумісництвом.

 

У 2014 році Лубківський працював радником СБУ Валентина Наливайченка, координував питання комунікації СБУ зі ЗМІ, іноземними партнерами та громадянським суспільством.

 

Як повідомляла УМ, 30 вересня 2020 року Володимир Зеленський підписав указ про звільнення Фокіна.

 

На засіданні 29 вересня комітет заслухав першого заступника голови делегації України у ТКГ Вітольда Фокіна. Він заявив, що не бачить жодного підтвердження того, що на Донбасі ведеться війна між Україною та Росією. За його словами на сході України проти ЗСУ воюють бойовики і найманці з 30 країн світу.

 

Фокіна запросили на засідання комітету через іншу скандальну заяву, яку він зробив 29 серпня про амністію та особливий статус Донбасу. Він не змінив своєї думки і досі вважає, що на Донбасі потрібно провести місцеві вибори, оголосити загальну амністію, бо вона "деморалізує противника". 

 

За результатами засідання комітет вирішив звернутися до президента Володимира Зеленського і рекомендувати звільнити Фокіна.

 

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков назвав Фокіна мерзотником та закликав відправити "знову на пенсію". 

 

В Офісі Президента заявили, що були неприємно вражені неоднозначними заявами Вітольда Фокіна.

 

Вітольд Фокін відреагував на скандал, і пояснив, що на засіданні комітету Ради просто хотів пояснити свою позицію, а депутати все перекрутили.