На Черкащині нагородили лауреатів обласної краєзнавчої премії імені Михайла Максимовича

30.09.2020
На Черкащині нагородили лауреатів обласної краєзнавчої премії імені Михайла Максимовича.
 
Як повідомили «Україні молодій» у Черкаській ОДА, відзначення лауреатів відбулося неподалік села Богуславець Золотоніського району,  біля знака, де раніше стояв будинок видатного українського науковця, енциклопедиста, фольклориста, історика, філолога, етнографа, ботаніка, поета, архівознавця, природознавця, першого ректора Київського університету Михайла Максимовича.
 
Цьогоріч лауреатами краєзнавчої премії стали троє жителів Шевченкового краю. Зокрема, премію за книгу «Драбів і Драбівщина. Нариси з історії рідного краю» одержав краєзнавець Віктор Козоріз. 
 
«У книзі, присвяченій 330-й річниці Драбова, Віктор Козоріз розкриває віхи історії одного з регіонів України — Драбівщини. У своїх історико-документальних нарисах він висвітлює найголовніші події, життя і діяльність відомих людей, показує самобутність господарства і культури краю», — розповідають у Черкаській облдержадміністрації.
 
І додають, історична реконструкція спирається на опрацьовані автором матеріали архівних, бібліотечних та музейних фондів, публікацій газетної та журнальної періодики, спогади очевидців.
 
Також серед нагороджених — Володимир Поліщук, професор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.
 
Його відзначено премією Максимовича за підбірку з семи книг, які він видав протягом останніх п’яти років — «Мій Михайло Максимович», «Мій Василь Доманицький», «Мій Павло Филипович», «Мій Тодось Осьмачка», «Шевченківські студії», «Слово до високих літ», «Майже столітня історія... Кафедра української літератури в Черкасах».
 
У номінації «За особливий внесок у розвиток музеїв, що функціонують та перебувають у віданні підприємств, установ та організацій» премію отримав Анатолій Шулежко, керівник музейного комплексу історії рідного краю Тернівського ліцею у Смілянському районі.
 
«У цьому музейному комплексі збирають, зберігають i демон­струють експонати матеріальної та духовної культури рідного краю. Експозицію музейного комплексу широко використовують в освітньо-виховному процесі ліцею та просвітницькій роботі серед жителів Тернівської об’єднаної територіальної громади», — зазначають у Черкаській ОДА.
 
Усі лауреати отримали грошову винагороду — по 15 тисяч гривень.