На українців чекає друга хвиля коронавірусу і осінній спалах грипу одночасно

29.09.2020
На українців чекає друга хвиля коронавірусу і осінній спалах грипу одночасно

Із понеділка Україну поділили на нові карантинні зони. Вперше лише одна область потрапила до «червоної».
 
 
Тому саме у Тернополі й місті Бережани запровадили особливий режим роботи міського транспорту та змішаний формат навчання в школах.
 
 
Місцева влада, на відміну від попередніх випадків, погодилася на такі обмеження.
 
«Кількість хворих зростає не лише в Тернополі. Бачимо, що дані статистики змінюються не на краще по всій країні. Зараз наше завдання — готуватися до похолодання. З понеділка батьки можуть обрати для своїх дітей дистанційне навчання або звичайне у класі. Підприємства теж можуть обирати між роботою звичайною й дистанційною. Громадський транспорт курсуватиме містом у режимі спецтранспорту», — розповів Сергій Надал, міський голова Тернополя.
 
Тим часом Київ перейшов із «помаранчевої» до «жовтої» зони. Наразі у столиці через небезпечне захворювання не працюють шість шкіл та майже 300 окремих класів. На думку мера столиці Віталія Кличка, з 1 жовтня навчальні заклади не закриватимуть на карантин (такі чутки ширилися останнім часом. — Авт.).
 
«Ця інформація не відповідає дійсності. Школи та садочки й надалі працюють за визначеним регламентом. На карантин закривають тільки ті заклади, де виявили хворих», — наголосив Кличко.
 
На самоізоляцію учнів можуть відправити, якщо в класі хтось захворів на коронавірус. Після двотижневого карантину діти, які контактували з хворим, можуть повернутися за парти без надання довідки про проходження ПЛР-тесту. 
 
А ще з 28 вересня посилили карантин у Чернівцях, Івано-Франківську, Сумах, Харкові, Ужгороді та Хмельницькому. Про другу хвилю ковіду в Україні заявив президент Володимир Зеленський.
 
«Тоді, у першу хвилю коронавірусу, яка була навесні, на 40 мільйонів українських громадян у нас було хворих від 100 до 300 людей. Сьогодні ми маємо 3 тисячі захворілих на день. На жаль, це і є друга хвиля», — зазначив глава держави. 
 
Окрім цього, президент додав, що закриття кордонів для іноземців є правильним рішенням. За словами Зеленського, кордони відкривають, оскільки стабілізується ситуація із захворюваністю.
 
Цього тижня в Україні все більше почали говорити про посилення карантину й можливий локдаун через збільшення кількості хворих. Причин на це кілька. Одна з них — збільшення кількості хворих. А також насування епідемії грипу.
 
«Чи готова Україна до боротьби з другою хвилею пандемії? Я вважаю, що так. Попри збільшення кількості хворих, ми можемо собі дозволити не запроваджувати максимально жорстких карантинних обмежень. Використовуються гнучкішi програми адаптивного карантину, які точково гасять спалахи інфекції в регіонах», — вважає голова Комітету ВР iз питань здоров’я нації Михайло Радуцький. 
 
Лише за неділю в Україні зафіксували понад три тисячi нових випадків зараження коронавірусом.  А ще у Міністерстві охорони здоров’я кажуть про збільшення кількості хворих, яким потрібна госпіталізація.
 
На Буковині, за останньою статистикою, завантаженість ліжок становить майже 90%. А найбільшу кількість хворих фіксують у Харкові, Києві та Івано-Франківську. Лікарі-інфекціоністи запевняють — говорити про спад пандемії можна буде лише тоді, коли буде вироблено колективний імунітет та винайдено вакцину.