На високогір’ї у Карпатах вже вирують хуртовини та хапають землю заморозки

29.09.2020
Холодний циклон прийшов із південного заходу Європи та поступово захоплює у полон усі регіони нашої країни, викликаючи дощі з градом та вітер із серйозним похолоданням.
 
На Закарпатті оголосили штормове попередження через те, що тамтешні жителі вже відчули на собі подих зими, що наближається. 
 
Негода знеструмила 107 населених пунктів у Львівській i Вінницькій областях, де через розгул стихії спрацювала система захисту ліній електропередач.
 
Як розповіли у пресслужбі ДСНС України, до відновлення електропостачання залучено бригади райвідділів обленерго. Рятувальники попередили жителів Львівської, Чернівецької, Тернопільської, Івано-Франківської та Закарпатської областей про період затяжних проливних дощів із мокрим снігом.
 
А ось на Волині, у Рівненській, Хмельницькій, Одеській та Вінницькій областях пройдуть потужні дощі, які завершать аномальну посуху 2020 року, яка тримала у напрузі нашу країну тривалих два місяці.
Фахівці Укргідрометцентру склали свій прогноз погоди й для центральної частини України, де весь тиждень погода буде вкрай нестійкою.
 
— Сильні грози накриють місто Київ та всю Київську область, — попереджає синоптик Наталка Діденко. — Сонце буде виглядати з-за хмар, але дуже ненадовго, температура повітря впаде до плюс 14-20 градусів удень та до 9-12 вночі. Через погану видимість на дорозі власникам автотранспорту доведеться гранично уважно дотримуватися всіх правил дорожнього руху, щоб уникнути ДТП.
 
Відносно тепла погода збережеться лише на півдні України, де пройде мінімум опадів, а температура повітря вдень буде 22-25 градусів тепла, вночі ж не опуститься нижче 12-16 градусів вище нуля.
 
Головним трендом у метеоумовах кінця вересня-початку жовтня 2020 року обіцяє стати ураганний вітер, який прогуляється по всіх без винятку регіонах країни, його пориви сягатимуть 15-20 метрів за секунду.
 
На думку синоптиків, які вже склали довгостроковий прогноз погоди для України на жовтень 2020 року, дощів наступного місяця буде трохи більше, аніж зазвичай, а от середня температура повітря втримається на рівні 7-12 ° тепла, що відповідає нормі.
 
Виняток становитиме лише Закарпаття та північні регіони, де вже у третій декаді місяця можливе відчутне похолодання вдень i нічні заморозки, більш характерні для кінця листопада.