Людолови на варті диктатури: у Білорусі знову брутально затримали сотні протестувальників

29.09.2020
Людолови на варті диктатури: у Білорусі знову брутально затримали сотні протестувальників

Білорусів, які шукають світло в кінці тунелю, запроторять до темниць.

У Мінську в неділю, 27 вересня, відбулася чергова масштабна акція протесту проти офіційних підсумків виборів президента країни і порушення прав людини.
 
 
У цей уже ­­5­0­-й день протестів опозиція анонсувала проведення так званої «народної інавгурації» Світлани Тихановської, головної суперниці Олександра Лукашенка на минулих виборах.
 
 
Планувалося, що по всій країні в неділю також відбудуться марші, учасники яких нестимуть її портрети. Це мало стати відповіддю на нещодавню «Таємну» інавгурацію Лукашенка.
 
Число велелюдного зібрання в цей день у столиці перевищило 100 тисяч. Якщо народ намагається проявити хоч якусь винахідливість у проведенні акцій протесту проти диктатора, який сфальсифікував вибори, то сам Лукашенко та його опричники діють за старими справдженими лекалами.
 
У рамках підготовки до протестів правоохоронні органи Білорусі посилили заходи безпеки в центрі Мінська. Міська резиденція Олександра Лукашенка, Палац незалежності, була оточена кількома кордонами силовиків.
 
Також біля резиденції для охорони «тіла» стояла бронетехніка: не менше 5 БТР, військові вантажівки та автомобілі з рулонами колючого дроту. Площа Державного прапора була оточена міліцією і військовими, озброєними автоматами Калашникова.
 
Також оточили традиційні місця збору протестувальників: стелу «Мінськ — місто-герой» і музей Великої Вітчизняної війни по периметру обгородили металевими конструкціями, обтягнутими колючим дротом. В оточенні чергували військові. Мінський метрополітен повідомив про закриття семи станцій, у столиці почалися перебої з доступом до інтернету.
 
Один з операторів мобільного зв’язку пояснив це «розпорядженням уповноважених державних органів». У Гомелі правоохоронці застосували сльозогінний газ проти учасників несанкціонованої акції, пише РІА «Новості» з посиланням на пресслужбу ГУВС Гомельського облвиконкому.
 
У ході протестних акцій у Білорусії в неділю затримано близько 200 осіб. Про це повідомляє РІА «Новости» з посиланням на прессекретаря білоруського МВС Ольгу Чемоданову. Жорстокі затримання здійснювали «невідомі в масках».
 
Правозахисний центр «Весна» повідомив про десятки заарештованих у Гродно (там сталися сутички між силовиками і протестувальниками), у місті Ліда, у Могильові, в Гомелі.
 
Там, як вказують очевидці, проти мирних людей, окрім сльозогінного газу, застосували також і світлошумові гранати. Про кількох затриманих повідомляють у Бобруйську, Вітебську та Бресті.
 
Напередодні, в суботу, в Мінську вже традиційно відбувся жіночий марш під гаслом «Репетиція інавгурації Світлани Тихановської». Відразу після закінчення розпочалися жорстокі затримання його учасниць. У суботу таким чином силовики та «невідомі в масках» відловили та відправили до ареш­ту близько 150 жінок.