Війна у Нагірному Карабасі: бої відновились, є загиблі

09:12, 28.09.2020
Війна у Нагірному Карабасі: бої відновились, є загиблі

Сторони заявляють про сотні вбитих і поранених з обох сторін.

Між Азербайджаном і Вірменією вранці 27 вересня знову почалися бої. Конфлікт поновився на лінії зіткнення в Нагірному Карабасі. Відомо, що столицю невизнаної республіки Степанакерт обстріляли. Сторони заявляють про сотні вбитих і поранених з обох сторін.


Відповідну інформацію підтверджують, як вірменська, так і азербайджанська сторони. Крім того, Вірменія та Азербайджан звинуватили один одного в черговій ескалації насильства в регіоні. Про це пишуть різні інформаційні агенції, зокрема, російський Інтерфакс.

 

Баку повідомляє, що Збройні сили Вірменії обстріляли з мінометів і великокаліберної зброї населені пункти на лінії зіткнення.

 

Представники так званої влади невизнаної Нагірно-Карабахської республіки, стверджують, що їхня столиця Степанакерт зазнала артобстрілу.

 

За даними речника Міноборони Вірменії Шушана Степаняна, військовим вдалося збити два вертольоти та три безпілотники азербайджанських повітряних сил, а також знищити три танки.
У Баку підтвердили, що було збито один вертоліт. Але його екіпаж – живий.


Через ескалацію конфлікту у Вірменії заговорили про "незалежність" Нагірного Карабаху. Це питання на своєму засіданні має розглянути вірменський уряд.
Обидві держави вводять режим воєнного стану. Вірменія негайно й з загальною мобілізацією, а Азербайджан – з 29 вересня й з можливою комендантською годиною.

 

За інформацією Міністерства оборони Вірменії загинули 16 і поранено близько 100 військовослужбовців, 10 з них евакуйовано в Єреван.

 

Водночас Міноборони Азербайджану наводить інші цифри. За даними відомства, під час бойових дій в Нагірному Карабасі було вбито понад 550 військовослужбовців Вірменії.


Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що його країна також зазнала втрат: як серед військових, так і серед мирних жителів. Водночас власні втрати в Азербайджані ще уточнюють.
Натомість за інформацією Міноборони Вірменії, під час бойових зіткнень 27 вересня з азербайджанської сторони загинули близько 200 військових.

 

Вірменія повідомила про загибель двох мирних жителів і 30 поранених.


Генпрокуратура Азербайджану повідомляє про загибель сім'ї з п'яти осіб і поранення 19 цивільних.


Міноборони Азербайджану заявило, що під час контрнаступу їхня армія прорвала лінію оборони Збройних сил Вірменії та звільнила селища Гараханбейлі, Гервенд, Горадіз, Боюк Марджанли і Рюзгар. Однак Вірменія спростовує таку інформацію.


Та поки найбільшим досягненням Азребайджану в цьому загостренні є відновлення контролю за вершиною Муров. Таким чином він повністю контролює коридор між Вірменією і Нагірним Карабахом.

 

Це дуже важливий крок у воєнному плані, адже Вірменія відтепер не зможе спокійно перекинути свої війська на окуповану територію Азербайджану. Єдиний варіант – це силовий прорив через контрольовані Азербайджаном ділянки кордону.

 

Натомість цю інформацію заперечило Міністерство оборони Вірменії. Там запевнили, що цілком контролюють цю ділянку.


У тривалому конфлікті Вірменія заручилася підтримкою Росії, зокрема військовою, а ось Азербайджан опирається на свого ключового союзника – Туреччину.

 

Президент Туреччини Реджеп Ердоган недвозначно звинуватив у черговому загостренні Вірменію, а Росія публічно так і не висловилася про підтримку Вірменії. Вона лише закликала сторони до деескалації.

 

Навіть з'явилася інформація, що Вірменія зверталася до Росії по допомогу, але та вирішила утриматися від участі в конфлікті. Втім наскільки це правда, наразі невідомо.

 

Як повідомляла УМ, уранці 27 вересня місто Степанакерт та інші населені пункти Нагірного Карабаху обстріляли із «Градів». Сторони конфлікту в Нагірному Карабасі — Вірменія та Азербайджан — звинуватили одна одну в черговій ескалації.

 

Вірменія і Азербайджан звинувачують один одного у провокаціях і відновленні бойових дій в Нагірному Карабаху в неділю, 27 вересня. 

 

Тиждень тому президент Азербайджану Ільхам Алієв звинуватив Вірменію  у підготовці до масштабної війни з його країною. За його даними, вірменські військові сили начебто сконцентрувались поблизу лінії зіткнення в зоні карабаського конфлікту.
 

Нагадаємо, Вірменія й Азербайджан понад 30 років воюють за контроль над Нагірним Карабахом. Активна війна на етнічному підґрунті тривала з 1988 року до травня 1994 року, але військові зіткнення продовжились і після підписання мирного договору.

 

У Вірменії оголосили воєнний стан та мобілізацію через події в Нагірному Карабасі

.
Вірменія й Азербайджан понад 30 років воюють за контроль над Нагірним Карабахом. Активна війна на етнічному підґрунті тривала з 1988 року до травня 1994 року, але військові зіткнення продовжились і після підписання мирної угоди.