Україна закликала Азербайджан та Вірменію до мирного врегулювання конфлікту

16:30, 27.09.2020
Україна закликала Азербайджан та Вірменію до мирного врегулювання конфлікту

Нагірний Карабах — спірна територія між Вірменією та Азербайджаном

Міністерство закордонних справ України закликало Вірменію та Азербайджан припинити насильство та перейти до мирного врегулювання конфлікту.

 

Як інформує УМ, про це йдеться у заяві МЗС у Twitter.

 

«МЗС України глибоко занепокоєне у зв’язку із загостренням конфлікту між Вірменією та Азербайджаном. Уважно вивчаємо обставини, що призвели до загострення. Закликаємо сторони повернутися до діалогу заради мирного врегулювання конфлікту», — підкреслюють у відомстві.

 

Там також висловлюють співчуття рідним та близьким загиблих унаслідок ескалації конфлікту.

 

Додамо, що Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич закликала Вірменію та Азербайджан негайно докласти зусиль, аби мирно вирішити конфлікт у регіоні Нагірного Карабаху

 

«Я серйозно стурбована повідомленнями про військову ескалацію нагірно-карабахського конфлікту. Я закликаю наших держав-членів, Вірменію та Азербайджан, проявити відповідальність і стриманість і негайно припинити бойові дії. При вступі до Ради Європи обидві країни взяли на себе зобовʼязання вирішити конфлікт мирними засобами, і це зобовʼязання має суворо дотримуватися», — заявила генсек.

 

Пейчинович-Бурич додала, що готова допомогти знайти мирне вирішення конфлікту.

 

«Від імені Ради Європи я закликаю владу двох наших держав-членів зробити все можливе, щоб захистити людські життя й не брати участь у військових конфліктах. Слід докласти всіх зусиль, щоб зупинити ескалацію», — зазначила вона.

 

Нагірний Карабах — це спірна територія між Вірменією та Азербайджаном. Після розпаду СРСР регіон увійшов до міжнародно визнаних кордонів Азербайджану, але від того часу фактично контролюється Вірменією, оскільки населення регіону переважно вірменське. Спочатку регіональний парламент Нагірного Карабаху хотів приєднатися до Вірменської РСР, а потім у 1991 році провів референдум, на якому 99% жителів проголосували за незалежність.

 

До складу Азербайджану територія увійшла як автономна область, водночас унаслідок бойових дій у 1990-х роках там сформувалась невизнана Нагірно-Карабаська республіка, яка і має владу на цих територіях. Азербайджан вважає це окупацією.

 

Масштабні бойові дії у регіоні тривали до 1994 року, поки Вірменія та Азербайджан не підписали угоду про незастосування зброї. Відтоді в Нагірному Карабаху часто відбувається ескалація конфлікту із взаємними обстрілами. Відносини між Вірменією та Азербайджаном майже повністю відсутні, а народи країн ворогують між собою. Формально мирні перемовини щодо долі регіону проходять у Мінській групі за посередництва ОБСЄ з 1992 року. У світі Нагірний Карабах офіційно вважають азербайджанською територією.

 

Як повідомляла УМ, уранці 27 вересня місто Степанакерт та інші населені пункти Нагірного Карабаху обстріляли із «Градів». Сторони конфлікту в Нагірному Карабасі — Вірменія та Азербайджан — звинуватили одна одну в черговій ескалації.

 

Вірменія і Азербайджан звинувачують один одного у провокаціях і відновленні бойових дій в Нагірному Карабаху в неділю, 27 вересня. 

 

Тиждень тому президент Азербайджану Ільхам Алієв звинуватив Вірменію  у підготовці до масштабної війни з його країною. За його даними, вірменські військові сили начебто сконцентрувались поблизу лінії зіткнення в зоні карабаського конфлікту.
 

Нагадаємо, Вірменія й Азербайджан понад 30 років воюють за контроль над Нагірним Карабахом. Активна війна на етнічному підґрунті тривала з 1988 року до травня 1994 року, але військові зіткнення продовжились і після підписання мирного договору.

 

У Вірменії оголосили воєнний стан та мобілізацію через події в Нагірному Карабасі

.
Вірменія й Азербайджан понад 30 років воюють за контроль над Нагірним Карабахом. Активна війна на етнічному підґрунті тривала з 1988 року до травня 1994 року, але військові зіткнення продовжились і після підписання мирної угоди.