Армія Азербайджану пішла у наступ

14:33, 27.09.2020
Армія Азербайджану пішла у наступ

Вірменія й Азербайджан понад 30 років воюють за контроль над Нагірним Карабахом.

Азербайджанська армія перейшла у наступ у напрямку Агдеринського і Тертерського районів. Йдеться про територію, що контролюється невизнаною Нагірно-Карабахською Республікою.

 

Як інформує "Україна молода", про це заявили президент Азербайджану Ільхам Алієв та глава пресслужби Міноборони країни Вагіф Даргяхли в неділю.

 

"Наразі азербайджанська армія завдає ударів по військових позиціях ворога, і в результаті цих ударів виведено з ладу велику кількість військової техніки противника", - розповів Алієв.

 

Президент Азербайджану також наголосив: вранці 27 вересня збройні сили Вірменії з важкої артилерії та інших видів озброєння піддали обстрілу населені пункти і військові позиції країни.

 

За словами Алієва, у результаті обстрілів є втрати, а також поранені серед цивільного населення і військовослужбовців.

 

Азербайджан на початку 1990-х років втратив контроль над територією Нагірного Карабаху та 7 районів в результаті конфлікту з вірменським населенням регіону та Вірменією.

 

Режим припинення вогню між Вірменією та самопроголошеною Нагірно-Карабаською республікою з одного боку і Азербайджаном з іншого боку було встановлено в травні 1994 року.

 

Наразі переговорний процес йде за посередництва мінської групи ОБСЄ, створеної в 1992 році. У неї входять Азербайджан, Вірменія, Білорусь, Німеччина, Італія, Швеція, Фінляндія та Туреччина. Співголовами групи є Росія, Франція та США.

 

Як повідомляла "УМ", Вірменія і Азербайджан звинувачують один одного у провокаціях і відновленні бойових дій в Нагірному Карабаху в неділю, 27 вересня. 

 

Тиждень тому президент Азербайджану Ільхам Алієв звинуватив Вірменію  у підготовці до масштабної війни з його країною. За його даними, вірменські військові сили начебто сконцентрувались поблизу лінії зіткнення в зоні карабаського конфлікту.
 

Нагадаємо, Вірменія й Азербайджан понад 30 років воюють за контроль над Нагірним Карабахом. Активна війна на етнічному підґрунті тривала з 1988 року до травня 1994 року, але військові зіткнення продовжились і після підписання мирного договору.