Вірменія і Азербайджан відновили війну за Нагірний Карабах, відео

12:15, 27.09.2020
Вірменія і Азербайджан відновили війну за Нагірний Карабах, відео

Вірменські військові заявляють, що підпили азербайджанські танки, які йшли у наступ.

Запеклі бойові дії за територію Нагорного Карабаху відновилися на кордоні Азербайджану і Вірменії у неділю, 27 вересня. Сторони застосовують артилерію і танки, здійснюють наступальні і контрнаступальні операції, є бойові втрати і жертви серед мирного населення.

 

При цьому, Баку і Єреван звинувачують один одного в провокації конфлікту.

 

Як передає «Україна молода», свою позицію повідомляють оборонні відомства обох країн, а також уряди Вірменії і Азербайджану.

 

Зокрема, прем'єр-міністр Вірменії Нікола Пашинян стверджує, що саме збройні сили Азербайджану ініціювали напад на Нагірний Карабах.

 

«Противник почав напад на Арцах (так Вірменія називає Нагірний Карабах – Ред.). Армія оборони успішно протистоїть нападу. Ситуація перебуває у стані оперативного розвитку», — стверджує пан Пашинян.

 

А міністр оборони Вірменії Давид Тоноян додав, що Азербайджан почав повітряну і ракетну атаку в напрямку Нагірного Карабаху. При цьому вірменська сторона повідомляє, що були збиті два вертольоти і три БПЛА Азербайджану. Бойові дії тривають.

 

Тоді як Міноборони Азербайджану повідомляє, що 27 вересня приблизно о 06:00 збройні сили Вірменії піддали інтенсивному обстрілу позиції азербайджанської армії вздовж всієї лінії фронту. Стріляли з великокаліберної зброї, мінометів і артилерійських установок різного калібру.

 

В результаті обстрілу населених пунктів серед мирного населення є загиблі й поранені, а інфраструктурі завдали серйозної шкоди.

 

Через це азербайджанські війська почали контрнаступальну операцію вздовж всього фронту, в ході якої на різних напрямках знищили 12 одиниць зенітно-ракетних комплексів «OSA» підрозділів ППО Вірменії.

 

Так званий президент невизнаної Нагірно-Карабахської республіки (НКР) Араік Арутюнян оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію всіх чоловіків старше 18 років.

 

За його словами, Карабах є «прихильником миру»: «Ми не хочемо війни, війна нам нав'язана, і ми зобов'язані захищати свою батьківщину і сім'ї. Всю відповідальність буде нести керівництво Азербайджану».

 

Омбудсмен невизнаної НКР Артак Бегларян повідомив про жертви й поранених серед цивільного населення Карабаху. В результаті обстрілу загинула жінка й дитина, цитує його слова JAMnews.

 

За його словами, в інших районах також є постраждалі. Під обстріл потрапили й школи, в тому числі в столиці Карабаху – місті Степанакерт.

 

Командувач армією оборони невизнаного Нагірного Карабаху Джалал Арутюнян повідомив, що азербайджанські війська о 07:10 перейшли в наступ по всій лінії зіткнення, але напад азербайджанських військ за кількома напрямками було відкинуто назад. За словами Арутюняна, противник зазнав втрат у живій силі і техніці, зокрема, були підбиті три танки.

 

При цьому вірменські ЗМІ опублікували ролик з поля бою і пафосно зазначили, що на відео "підбиті азербайджанські танки, що горять полум'ям".

 

Але міністерство оборони Азербайджану цього не визнає і заявляє, що інформація, поширена вірменською стороною про три підбиті танки, 2 вертольоти і 3 БЛА Азербайджанської армії, є дезінформацією.

 

Тиждень тому президент Азербайджану Ільхам Алієв звинуватив Вірменію  у підготовці до масштабної війни з його країною. За його даними, вірменські військові сили начебто сконцентрувались поблизу лінії зіткнення в зоні карабаського конфлікту.
 

ДОВІДКА «УМ»

 

У 1988 році між вірменами та азербайджанцями спалахнув збройний конфлікт за контроль спірними територіями, переважно над Нагірним Карабахом. Регіон, в якому проживало багато вірменів, в радянські часи входив до складу Азербайджанської РСР.

 

Наприкінці 1980-х провірменські сили за підтримки Єревана взяли Нагірний Карабах під свій контроль. Відтоді триває збройний конфлікт між Вірменією та Азербайджаном за ці території.