НБУ ліквідує банк «Аркада»

11:33, 25.09.2020
НБУ ліквідує банк «Аркада»

Початок кінця "Аркади" розпочався 25 серпня 2020 року.

НБУ ліквідує збанкрутілий банк "Аркада". Відповідна пропозиція раніше надійшла від Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

 

Нацбанк ліквідує акціонерне товариство "Аркади" та відкличе банківську ліцензію, повідомляє пресслужба НБУ.

 

Початок кінця "Аркади" розпочався 25 серпня 2020 року. Тоді НБУ визнав фінустанову неплатоспроможною. Серед причин називали втрату нерухомих активів, через які капітал банку став від'ємним.

 

Нагадаємо, 25 серпня НБУ визнав "Аркаду" банкрутом. Її капітал зменшився менше ніж до однієї третини від мінімального встановленого рівня для банків на ринку. Причиною банкрутства "Аркади" нібито стала втрата будівлі та земельної ділянки на вулиці Ольгинській у Києві.

 

Банк "Аркада" будував у Києві житлові комплекси "Еврика", "Патріотка" і "Патріотка на озерах". Через фінансові проблеми банку понад 30 людей залишилися без квартир.
У 2020 році інвестори, які вклали гроші у будівельні проєкти "Аркади", провели дві акції протесту.

 

Віталій Кличко висловив підтримку обманутим вкладникам "Аркади". Він заявив, що Київміськбуд проведе аудит ЖК "Еврика", "Патріотика" і "Патріотика на озерах".

 

Глава НБУ Кирило Шевченко розповів, що понад 90% вкладників банку "Аркада" (більше ніж 5 тисяч осіб) отримають вкладені гроші Вкладникам “Аркади” виплатять 285 мільйонів гривень у повному обсязі.

 

У НБУ зазначають, що виведення банку "Аркада" з ринку не пов’язане із затримкою введення забудовниками в експлуатацію будинків ЖК "Еврика" та ЖК "Патріотика".

 

Найбільшим акціонером банку (станом на 1 червня 2020 року) був Костянтин Паливода з опосередкованою часткою 74,80%.

 

Як повідомляла УМ, прокуратура Києва повідомила про підозру президенту банку "Аркада" " Костянтину Паливоді.. Його підозрюють у привласненні грошових коштів фондів фінансування будівництва житлових комплексів "Еврика" та "Патріотика. Загалом незаконним шляхом банків отримав 50 мільйонів гривень.