Аеропорту «Ужгород»: Україна підписала угоду зі Словаччиною для роботи летовища

12:27, 24.09.2020
Аеропорту «Ужгород»: Україна підписала угоду зі Словаччиною для роботи летовища

Міжнародний аеропорт «Ужгород» розташований на околиці Ужгорода.

Україна підписала угоду зі Словаччиною про відновлення роботи міжнародного аеропорту «Ужгород»


Як інформує УМ, про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у Twitter.

 

Він зазначив, що це були «непрості переговори».

 

«Підписана угода, завдяки якій міжнародний аеропорт «Ужгород» зможе відновити функціонування. Я вдячний словацькій стороні за конструктивний підхід і гарну справу для наших країн та розвитку Закарпаття», — наголосив міністр.

Президент Володимир Зеленський наголосив, що для нього ця угода «має особливе значення – це створення авіаційного містка між Заходом і Сходом».

 

 

 

 

 

Міжнародний аеропорт «Ужгород» розташований на околиці Ужгорода. Його злітно-посадкова смуга закінчується за 100 метрів від державного кордону між Україною та Словаччиною, тому літаки під час посадки та зльоту заходять в авіапростір Євросоюзу, що унеможливлює роботу аеропорту. Також через таку близькість до кордону в аеропорту не можна встановити повноцінне авіаційне обладнання, у зв’язку з чим літаки можуть сідати там тільки у світлу пору доби і лише за спокійних погодних умов.

 

Україна неодноразово намагалася врегулювати це питання, щоб запустити роботу аеропорту. У серпні прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що Україна домовилася зі Словаччиною розблокувати роботу летовища.

 

23 вересня Словаччину з офіційним візитом відвідав президент Володимир Зеленський разом із делегацією.