В Італії провели референдум за скорочення кількості депутатів парламенту

22.09.2020
В Італії у неділю, 20 вересня, та в понеділок, 21 вересня, відбувся дводенний всенародний референдум про скорочення на третину числа парламентаріїв.
 
Окрім того, в семи з двох десятків областей і майже тисячі міст країни відбулися вибори до місцевих органів самоврядування. Право голосу мали більше 50 мільйонів італійців, але для визнання результатів референдуму кворум не вимагався.
 
Італійський парламент є найбільш «роздутим» за кількістю депутатів зі всіх європейських, останні при цьому — з найбільш високооплачуваних. Реформа про скорочення членів Сенату з теперішніх 315 до 200 та Палати депутатів із 630 до 400 схвалена обома палатами парламенту в жовтні минулого року.
 
Загальна кількість парламентаріїв, таким чином, має бути скорочена з 945 до 600. У випадку позитивного результату референдуму, скорочення депутатського корпусу розпочне діяти вже з наступних парламентських виборів 2023 року. Ініціатива належить популістській партії «Рух 5 зірок», яка з 2018 року входить до правлячої більшості, зазначає «Євроньюс».
 
Але, в даному випадку, популісти дійсно віддзеркали вимоги народу. Перед референдумом низка відомих політиків старої генерації, включно з лідерами партій «Вперед, Італія» Сильвіо Берлусконі і «Жива Італія» Маттео Ренці, висловили серйозні сумніви щодо сформульованої «п’ятизірковими» реформи.
 
Результати референдуму очікуються вже з понеділка на вівторок, оскільки за підбиття підсумків голосування відповідає не якась державна виборча комісія, а міністер­ство внутрішніх справ Італії, яке працює бездоганно і швидко.
 
Результат референдуму має бути позитивним, бо 70 відсотків італійців підтримують таку конституційну реформу.
 
Варто зазначити, що Італія стала першою країною Європи, яку найсерйозніше уразив коронавірус із 36 тисячами загиблих. Тепер ситуація там дещо стабілізувалася і денна кількість захворілих не перевищує дві тисячі.