Статус Росії у мінських домовленостях треба змінити - Кравчук

10:33, 21.09.2020
Статус Росії у мінських домовленостях треба змінити - Кравчук

На ТКГ приймають багато рішень, але немає чіткого механізму, за допомогою якого відстежували б їхнє виконання.

У мінських домовленостях треба чітко прописати кілька нових позицій: наприклад, статус Росії, щоб вона не вдавала з себе спостерігача і не втікала від відповідальності за підписані зобов'язання. Також треба обов'язково визначити умови проведення виборів в ОРДЛО.

 

Як інформує УМ, про це перший президент України та голова української делегації в ТКГ із врегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кравчук говорив у інтерв'ю "Радіо Свобода", опублікованому 20 вересня.

 

Кравчук згадав слова Меркель, що "мінські угоди не треба розглядати як щось недоторканне".

 

Після років війни накопичився певний досвід, сформульовані проблеми Донбасу, які неможливо наразі розв'язати.

 

Щоб ця можливість з'явилася, "дещо потрібно змінювати" – але вже на рівні глав держав, а не ТКГ.


Кравчук зауважив: Росія підписує документи разом з Україною, але поводить себе як спостерігач, щоб за свої вчинки не відповідати. І постійно апелює до того, що проблема Донбасу – це внутрішня проблема України.

 

"Такої позиції не може бути", – переконаний Леонід Кравчук. А отже, "це треба відрегулювати".
 


На ТКГ приймають багато рішень, але немає чіткого механізму, за допомогою якого відстежували б їхнє виконання. Не визначена й організація, відповідальна за це.

 

Навіть ТКГ не має "повноважень, виписаних статутом" чи іншими документами.


"Без контролю кордону Україна не буде мати української влади (на Донбасі – ред)", – переконаний Кравчук. Тож у мінських домовленостях треба чітко прописати умови, за яких можуть відбутися вибори, а за яких не можуть.

 

"Ці можливості – вони автоматично не спустяться з неба. Їх треба впроваджувати, крок за кроком, щоб створити спроможність змінювати ситуацію там (в ОРДЛО – ред)", - підсумував Леонід Кравчук.

 

Також Кравчук заявив, що односторонніх інспекцій позицій військових на Донбасі в майбутньому не буде.

 

«Україна може вирішувати тільки в одному випадку – те, що буде, щоб воно не було одностороннє. Якщо інспектування, то у нас і у них, оскільки ми маємо десятки, близько 50 випадків, я наголошую, близько 50 випадків, коли та сторона порушує ті ж домовленості мінські, як вони кажуть, що порушуємо ми», – наголосив Леонід Кравчук та додав, що «не може бути, що вони будуть пред’являти вимоги до України, а Україна буде виконувати, не маючи можливості


Як повідомляла УМ, Кравчук припускає, що Росія та представники формувань ОРДЛО будуть блокувати всю роботу ТКГ, якщо Верховна Рада не змінить постанову про місцеві вибори і не дозволить їх проведення на окупованій території.

 

13 березня стало відомо, що у Мінську підписано домовленості про створення консультативної ради, в якій ОРДЛО будуть представлені як суб'єкт, а Росія в статусі гаранта-спостерігача опинилася на рівні з Німеччиною, Францією та ОБСЄ.