Уряд Шмигаля витратив лише третину коштів із COVID-фонду

13:28, 20.09.2020
Уряд Шмигаля витратив лише третину коштів із COVID-фонду

Уряд використав 10 мільярдів гривень на дороги, а не на боротьбу із коронавірусом.

Лише близько 23 мільярдів витрачено із 66 мільярдів гривень COVID-фонду урядом України. При цьому, на дороги використано менше ніж 10 млрд грн з цього ж фонду.

 

Як інформує «Україна молода», про це повідомив міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв'ю Радіо Свобода.

 

«Я вам скажу прості цифри. З 66 мільярдів коштів фонду навіть із дорогами використано 23. На дороги використано менше ніж 10. Питання стоїть в ефективності використання цих коштів і можливості деяких міністерств правильно розпоряджатися бюджетними видатками», - наголосив урядовець.

 

І додав: «Тобто було б гірше, я вам поясню, якщо б у місяці ми половину коштів фонду використали, а половину не використали, і виникло питання, чому ж ми не ухвалили в той період часу ті рішення, які дозволили б нам більш ефективно розпоряджатися державними фінансами.

 

Пояснюючи використання мільярдів гривень на дороги, а не на боротьбу із коронавірусом пан Марченко пояснив: «Тому що в грудні дороги вже ніхто не побудував би. А зараз ми можемо казати, що і мали можливість фонд більш ефективно використати».

 

Напередодні президент Володимир Зеленський повідомив, що з Фонду боротьби з COVID-19 було витрачено трохи більше ніж 20% коштів, а кошти з інших програм, які до нього забиралися, "потроху відкриватимуть".

 

Раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що влада перерозподілила 35 мільярдів гривень з цього фонду на "Велике будівництво" аби підтримати людей і зменшити тиск на економіку.

 

Як повідомляла "УМ", у квітні Кабінет міністрів створив Фонд боротьби з Covid-19 у розмірі 64 мільярди гривень, збільшити більш ніж утричі дефіцит бюджету та скасувавши програму масштабної приватизації.
 
Як результат, більша частина грошей фонду пішла на програму влади "Велике будівництво", а не на боротьбу з коронавірусом. Адже замовлення підрядникам на будівництво доріг не передбачають тендерних процедур, коли йдеться про гроші фонду, а не держбюджету.
 
Тоді як навколо закупівель МОЗ, зокрема, захисних костюмів для медиків, постійно виникають корупційні скандали.