Вибори на Донбасі можливі після повної деокупації території – Єрмак

14:55, 19.09.2020
Вибори на Донбасі можливі після повної деокупації території – Єрмак

Проведення виборів на непідконтрольній території Донбасу можливе тільки після повної деокупації.

Вибори на Донбасі можливі після повної деокупації території.

 

Як інформує УМ, про це повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера» ввечері 18 вересня.

 

«Ми розуміємо, що сьогодні проведення виборів на непідконтрольній території дійсно можливе тільки після повної деокупації, і тоді там дійсно буде зроблено все, щоб питання безпеки були вирішені», – сказав Єрмак.

 

Він наголосив, що вибори мають відбутися з дотриманням стандартів Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ.

 

Єрмак заперечує інформацію свого попередника на посаді керівника Офісу президента Андрія Богдана про нібито наявність таємного списку домовленостей з Росією.

 

«Його просто не може існувати теоретично», – стверджує Єрмак.

 

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської окупації Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці».

 

Нагадаємо, представники Росії і в "мінських", і в "нормандських" переговорах домагаються від України проведення виборів на окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Вибори на цих територіях означатимуть легітимізацію фейкових республік "Л/ДНР", чого Київ намагається не допустити.

 

За даними ООН, від квітня 2014-го до 31 липня 2020 року внаслідок збройного конфлікту на Донбасі загинули від 13 100 до 13 300 людей.

 

Як повідомляла УМ, Зеленський заявляв, що ті, хто допустив легку здачу Кримського півострова під окупацію, повинні понести відповідальність, але не уточнив кого саме він має на увазі.

 

Виступаючи 24 серпня з промовою на урочистостях з нагоди Дня Незалежності президент Зеленський заявив, що ті, хто без бою віддав частину української території, мають давати свідчення.

 

У серпні Леонід Кравчук розповів, що на засіданні ТКГ 19 серпня Росія поставила ультиматум про зміну Верховною Радою постанови про місцеві вибори 2020 року, щоб вибори проводилися також на території ОРДЛО.