«Хлопці зі Стаханова»: Фокін розповів хто йому телефонує з ОРДЛО

21:30, 18.09.2020
«Хлопці зі Стаханова»: Фокін розповів хто йому телефонує з ОРДЛО

Вітольду Фокіну телефонували "хлопці зі Стаханова".

Сепаратисти ОРДЛО були зацікавлені у тому, щоб колишній прем'єр і керівник окремих шахт Донбасу в радянські часи Вітольд Фокін увійшов до складу української делегації у Тристоронній контактній групі щодо мирного врегулювання збройного конфлікту на Донбасі.

 

Утім, пан Фокін спочатку відмовився від цієї пропозиції.

 

Як передає «Україна молода», по це перший прем’єр України заявив в ефірі Українського радіо у п’ятницю.

 

За його словами, увійти до складу ТКГ його запросив голова Офісу президента Андрій Єрмак. При цьому колишній прем'єр останні 10 років не спілкувався з главою української делегації, експрезидентом Леонідом Кравчуком.

 

"Мені прийшло запрошення в Офіс президента. Там я побачив Кравчука. Андрій Борисович розповів, що запросив нас, щоб включити до складу ТКГ. Ми зустрілися з Кравчуком і розмовляли 6,5 годин. Зрозуміли, що нам потрібно вийти з глухого кута, у якому опинилася делегація - то була імітація діяльності", - сказав пан Фокін.

 

І уточнив, що остаточно погодився увійти в ТКГ після дзвінків з Донбасу - зокрема, з непідконтрольних офіційній українській владі територій.

 

"Визначальним стали дзвінки від знайомих з Донбасу. Одного разу зателефонували хлопці зі Стаханова. Вони дуже просили мене не відмовлятися від цієї пропозиції. Через два тижні я погодився", - повідомив Фокін.

 

Також Фокін зазначив, що на Донбасі нереально провести вибіркову амністію. При цьому він додав, що це не означає, що треба помилувати злочинців, ґвалтівників і вбивць.

 

«Треба почати по-справжньому розводити війська. Треба відводити важку техніку. А далі, не можна розраховувати на мир у віддаленій перспективі, якщо не оголосити загальну амністію», – сказав Фокін.

 

Як повідомляла «УМ», раніше Фокін заявив, що допускає повну амністію сепаратистів на Донбасі, а також особливий статус для всієї території Донецької і Луганської областей.

 

Його онучка Марія Фокіна розповіла, що це вона познайомила дідуся зі своїм другом «Андрюшою» (главою Офісу президента Андрієм Єрмаком – Ред.).