Юдеї світу святкуватимуть ввечері новий рік - Рош га-Шана

17:39, 18.09.2020
Юдеї світу святкуватимуть ввечері новий рік - Рош га-Шана

Сьогодні ввечері юдеї світу почнуть святкувати новий рік за юдейським календарем - Рош га-Шана

 

Свято буде тривати з вечора 18 вересня до вечора 20 вересня. Згідно з юдейським календарем, це 5781 рік «від створення світу».

 

Точний переклад Рош га-Шана – початок року, тому це свято називають ще «Головою року».

 

Згідно з переказами, саме цього дня, на шостий день творіння, Господь створив і першу людину – Адама. На Рош га-Шана проголошується царство Бога над усім живим. Юдеї вірять, що щороку, в ці священні дні, Всевишній чинить суд над людством, визначаючи, що повинно статися з кожним у прийдешньому році: кому – розбагатіти, кому – збанкрутувати, кому взяти шлюб, а кому й померти. Це час духовного звіту за минулий рік і зобов’язання змінитися на краще в майбутньому.

 

Одним із головних атрибутів цього свята є шофар – порожнистий баранячий ріг, трубні звуки якого стійко асоціюються з Рош га-Шана.

 

На святковому столі юдеїв у ці дні можна побачити солодощі, мед (аби рік був «солодким»), риб’ячу або баранячу голову (щоб бути «на чолі», а не у хвості), моркву кружальцями – за формою і за кольором вона нагадуватиме золоті монетки, багатство; овочі й фрукти – на знак надії на щедрий урожай.

 

З Рош га-Шана починаються 10 днів молитов і покаяння, які ще називаються «страшними й великими», а закінчуються вони найголовнішим і найурочистішим юдейським святом Йом-Кіпур («Судний день»).

 

Особливо урочисто відзначають це свято хасиди, які щороку масово приїздять з усього світу до Умані на могилу цадика Нахмана – засновника брацлавського хасидизму. Зазвичай на святкування Рош га-Шана сюди приїжджало 20-30 тисяч прочан з різних країн. Цього року, через пандемію коронавірусу Україна обмежила паломництво хасидів до Умані.

Святкування юдейського Нового року - Рош Ґа Шана. Юдейський Новий рік: традиції і звичаї

 

Президент Володимир Зеленський привітав євреїв із Рош га-Шана (єврейським Новим роком – 24 канал). Також Зеленський подякував хасидам за розуміння щодо питань безпеки.

 

Задля безпеки життя та здоров’я людей влада була змушена обмежити масові заходи. Зокрема, й частину традиційного відзначення єврейського Нового року, повідомив він у своєму телеграм-каналі.

 

"Прийміть мої сердечні вітання з нагоди нового 5781 року. Для вас ці дні завжди є часом для осмислення життя, самоаналізу та духовного налаштування на наступний рік. Сподіваємось, що для всіх нас він буде легшим, ніж рік, що минає", – написав Зеленський.

 

Очільник держави сподівається, що вже наступного року світ зможе повернутись до звичного ритму життя.

 

"У Києві, Дніпрі, Умані, Єрусалимі, Нью-Йорку та в інших місцях планети єврейський народ молиться за мир і добробут для всього людства", - наголосив Зеленський.



Щороку в Україну прибували десятки тисяч хасидів для святкування єврейського Нового року. Паломники їхали до Умані, адже саме там похований засновник брацлавського хасидизму раббі Нахман Умань і Раббі Нахман: чому хасиди приїздять до України . За єврейським повір'ям, якщо зустріти Рош га-Шана на могилі раббі, наступний рік буде щасливим.

 

З 28 серпня по 28 вересня 2020 року Кабмін на місяць заборонив іноземцям в'їзд в Україну через погіршення ситуації з COVID-19. Тому значна частина євреїв не змогли потрапити до Умані.
Деяким хасидам вдалось оминути обмеження. Частина євреїв приїхали в Умань ще до заборони, частина – вдались до хитрощів. Вони заявили, що їдуть через Україну транзитом на 2 дні, але залишились довше.

 

У другій половині вересня близько 700 паломників застрягли на кордоні України з Білоруссю. Хасиди застрягли на білорусько-українському кордоні: що відомо Попри заборону в'їзду, вони все одно сподівались потрапити в Україну.

 

У 4 хасидів на кордоні виявили коронавірус, проте вони відмовились від госпіталізації.
Наразі в Україні перебуває близько тисячі паломників. В Умані працюють понад 560 правоохоронців для забезпечення порядку.