Єрмак і Резніков прилетіли до Берліну на «нормандську зустріч» радників

15:35, 11.09.2020
Єрмак і Резніков прилетіли до Берліну на «нормандську зустріч» радників

Андрій Єрмак готується в літаку до зустрічі у Берліні. (Фото Офісу президента)

Переговори політичних радників країн "нормандської четвірки" розпочалися у відомстві федерального канцлера Німеччини в Берліні у п’ятницю.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це інформує Офіс президента України.

 

Українську делегацію очолює віцепрем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков. Також у складі делегації глава Офісу президента Андрій Єрмак.

 

З російського боку в переговорах бере участь заступник голови адміністрації президента Росії Дмитро Козак.

 

Основними темами для обговорення політичними радниками лідерів країн нормандського формату є підготовка до якнайскорішого скликання саміту Четвірки і режим "тиші" на Донбасі.

 

За словами Єрмака, українська сторона зробила все можливе для виконання домовленостей минулорічного саміту лідерів "Нормандської четвірки" в Парижі. Офіційний Київ вважає, що його треба провести якнайскоріше, і канцлер ФРН Ангела Меркель та президент Франції Емманюель Макрон підтримують цю ідею.

 

Але всі розуміють, що зустріч керівників має відбутися після того, як більшість того, про що було домовлено в Парижі в грудні 2019 року, буде виконано, наголосив керівник Офісу президента.

 

"Українська сторона зі свого боку робить все можливе і навіть неможливе. І ми сподіваємося, що така домовленість буде досягнута", - каже пан Єрмак.

 

Відомо, що українська делегація буде порушувати і  питання про поновлення процесу обміну заручників, що залишається одним з пріоритетних завдань керівництва Україна.

 

Зокрема, Єрмак наголосив, що українська сторона виконала своє "домашнє завдання", і висловив сподівання, що вдасться надати "дуже серйозного поштовху" в цьому питанні.

 

До речі, наприкінці липня заступник глави адміністрації президента РФ Дмитро Козак написав листа раднику канцлера Німеччини Ангели Меркель з копіями для представників Франції та України, у якому назвав переговори щодо Донбасу на рівні радників безглуздими і запропонував від них відмовитися.

 

Як повідомляла «УМ», російські окупанти висунули нові вимоги щодо проведення спільної інспекції позицій ЗСУ під селищем Шуми поблизу окупованої Горлівки, яка була запланована у четвер о 14.00. Представники ОРДО також відмовилися надати можливість для спільної інспекції своїх позицій. Через це спільна інспекція позицій ЗСУ за участі ОБСЄ була тимчасово скасована.

 

Напередодні представники української делегації у Тристоронній контактній групі домовилися проінспектувати разом з бойовиками «ДНР»  ділянку позицій Збройних сил України в районі селища Шуми біля окупованої Горлівки.

 

Саме цю ділянку фронту ватажки терористичної «ДНР» вже кілька разів погрожували знищити вогнем, але кілька разів скасовували запланований обстріл.