Шкарлет знайшов гроші на засоби захисту для вчителів

09:50, 04.09.2020
Шкарлет знайшов гроші на засоби захисту для вчителів

Сергій Шкарлет радить опонентам жити на позитиві.

Тимчасово виконуючий обов’язки міністра освіти Сергій Шкарлет вважає, що для  забезпечення шкіл засобами індивідуального захисту та дезінфекції можна  використати залишки освітньої субвенції минулого року.

 

Як передає «Україна молода», про це Шкарлет заявив у ефірі ток-шоу “Право на владу” в ніч на п’ятницю.

 

“На 1 січня 2020 року залишками з минулого року освітньої субвенції залишилося 5,2 млрд грн, 1,9 млрд з них — цільова субвенція на заробітну плату, а 3,3 млрд грн може бути у 2020 році розподілені на певні засоби та заходи, які відповідають постанові №6 Кабміну 2015 року. Дуже багато було нарікань, що в 6 постанові не було записано саме засоби індивідуального захисту, засоби дезінфекції. На сьогодні підготовлено зміни до 6 постанови 2015 року, де чітко прописано рядок, який регламентує закупівлю, розподіл цих, 3,3 млрд грн на закупівлю масок і дезінфекційних засобів”, - сказав керівник Міносвіти.

 

І додав, що ці зміни можуть бути внесені вже на наступному тижні

 

Пан Шкарлет уточнив, що йдеться про забезпечення вчителів масками, пластиковими щитками. За його словами, маску вчителі мають змінювати кожні три години, також допустимо під час проведення уроку бути без маски. Рукавичками мають бути забезпечені працівники шкільних харчоблоків.

 

Урядовець також заявив, що 1,9 мільярда гривень з тогорічних залишків субвенції можуть бути направлені на доплати вчителям за роботу в умовах карантинних обмежень. Водночас за його словами, в забезпеченні умов безпечного освітнього процесу 75% - це організаційна складова, а лише 25% - це фінансова складова.

 

Нардеп від “Голосу” Інна Совсун розкритикувала голову МОН за те, що ці питання все ще не вирішені, а навчальний рік вже почався. Адже ті освітні установи, які наразі забезпечені, були забезпечені коштами на місцях. Без допомоги влади з цим впоралися не всюди.
 
 
Під час обговорення цього питання між Совсун та Шкарлетом сталася суперечка. Шкарлет сказав, що за законом місцева влада і мала займатися цим забезпеченням. При цьому він знов згадав, що МОН ще не виділяла гроші, але має у резерві 3,3 млрд гривень — раніше згадувані залишки освітньої субвенції, які після змін до постанови зможуть виділити школам.
 
 
Тоді як Іванна Коберник, ексрадниця міністра освіти, засновниця ГО “Smart Освіта” та “Батьківський контроль” зауважила, що згадані залишки освітньої субвенції є не у всіх областях. Міста, які цих грошей не мають, потребуватимуть фінансування у будь-якому разі.
 
 
у відповідь Шкарлет наголосив, що кошти є у всіх містах. Пані Коберник це знов заперечила і запитала: “Тобто їм не треба закуповувати дезінфекційні засоби?”.
 
 
“Вам треба мабуть пройти суспільний конкурс або на в.о., або на міністра освіти. Ви краще за всіх знаєте. Живіть на позитиві перш за все. Це саме головне, що треба робити“, — сказав Шкарлет у відповідь.
 

Як писала УМ, ексміністр освіти Ганна Новосад обурена тим фактом, що на систему освіти виділено 00,00 грн з фонду протидії COVID-19, тоді як під час створення цього фонду навесні 2020 року у системи освіти забрали 5 млрд гривень.

 

Освітні експерти просить уряд виділити державну цільову освітню субвенцію на зарплати педагогам. Джерелом освітньої субвенції вони пропонують фонд "COVID-19", адже саме до нього з бюджету МОН забрали понад 4,9 мільярда гривень, а повернули лише 52 мільйони, які довелося повернути учням за скасоване пробне ЗНО.