Прикро за Лукашенка: влада України відреагувала на видачу «вагнерівців» Росії

23:20, 14.08.2020
Прикро за Лукашенка: влада України відреагувала на видачу «вагнерівців» Росії

Генпрокуратура Білорусі видала бойовиків Вагнера Росії, а не Україні.

Офіс президента, МЗС України і Офіс генпрокурора відреагували на те, що влада Білорусі відпустила бойовиків з групи Вагнера до Росії. Тим самим офіційний Мінськ унеможливив екстрадицію окремих бойвиків, які воювали проти ЗСУ на Донбасі, до України.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це йдеться в офіційних повідомленнях і коментарях пресі окремих органів влади України в ніч на суботу.

 

Зокрема, в Офісі президента Володимира Зеленського зазначили: «Україна з прикрістю сприймає рішення Республіки Білорусь передати Росії раніше затриману групу осіб, які належать до приватної військової компанії «Вагнера».

 

На Банковій вважають, що хоч Білорусь і незалежна держава, яка має власну позицію, втім, Україна «очікувала більш юридично коректного й зваженого рішення».

 

Водночас, заступник міністра закордонних справ Євген Єнін заявив, що якщо Білорусь віддала Росії затриманих "вагнерівців", то діалог між Україною та Білоруссю про їх екстрадицію зник сам по собі.

 

"Якщо ця інформація відповідає дійсності і ці громадяни відбули на територію Російської Федерації, то предмет для подальшого діалогу зникає сам по собі... Ми з самого початку не виключали, що лідер Білорусі буде розігрувати це питання і використовувати його у якості розмінної карти з Російською Федерацією. Тепер ми побачили, що він зробив вибір на користь російської сторони", - наголосив пан Єнін в ефірі каналу "Україна 24".

 

Тоді як заступник генерального прокурора Гюндуз Мамедов повідомив, що Офіс генпрокурора України не отримав офіційної відповіді білоруської сторони про видачу затриманих "вагнерівців" Росії.

 

«Офіційної відповіді від білоруської сторони щодо видачі РФ затриманих ми наразі не отримали. Поки можу відзначити, що ми зібрали достатньо доказів щодо їх участі у збройному конфлікті на Донбасі в складі НЗФ РФ. І Офіс Генерального прокурора оперативно відреагував на затримання і відразу 31 липня направив запит до Білорусі щодо тимчасового арешту, а пізніше - і екстрадиційні документи», - сказав пан  Мамедов в коментарі "УП".

 

За його словами, маючи доказову базу, «ми будемо притягувати їх до кримінальної відповідальності на національному рівні, використовуючи механізм заочного правосуддя».

 

Як повідомляла «УМ», 14 серпня Білорусь передала Російській Федерації 32 бойовиків "Вагнера", яких затримали на території країни 29 липня. Частина з них воювала на Донбасі на стороні бойовиків.

 

Раніше Україна ініціювала екстрадицію затриманих у Білорусі бойовиків. Але тепер її очікувати вже не варто. 

 

У день президентських виборів 9 серпня Лукашенко заявив, що генпрокурорам України і Росії "наплювати на цих хлопців".