На східному фронті без змін: спостерігачі ОБСЄ фіксують лише поодинокі постріли «в нікуди»

14.08.2020
На східному фронті без змін: спостерігачі ОБСЄ фіксують лише поодинокі постріли «в нікуди»

Українські воїни сумлінно дотримуються всіх заходів повного і всеосяжного режиму припинення вогню. (Фото 93-ї ОМБр “Холодний Яр”)

На східному фронті без змін. Режим тиші загалом дотримується.
 
Спеціальна моніторингова місія фіксує порушення домовленостей, але переважно це дії пов’язані з проведенням інженерних робіт i роботою безпілотних літальних апаратів.
 
У щоденному звіті моніторингової місії за 12 серпня йдеться про чотири випадки порушення режиму припинення вогню (звуки одиночних пострілів) у Донецькій області та — у Луганській, де за минулий звітний період не було зафіксовано жодного порушення.
 
На ділянках розведення сил i засобів у районах Золотого, Петровського безпілотники ОБСЄ фіксували присутність людей у вечірній i нічний часи. Також вказано на озброєння, розміщене в порушення ліній відведення по обидві сторони від ліній зіткнення, в тому числі — на полігонах на окупованій території в Донецькій області.
 
Командування Об’єднаних сил наголошує, що в разі загрози життю та здоров’ю наших воїнів при спробах захоплення територій iз боку збройних формувань Російської Федерації військовослужбовці Об’єднаних сил завжди дають і даватимуть відповідь.
 
За зведеннями штабу Об’єднаних сил, 12 серпня поблизу Мар’їнки та Південного відмічено кілька автоматичних черг зі стрілецької зброї з боку збройних формувань Російської Федерації, а біля Залізного ворог використав автоматичний станковий гранатомет, здійснивши два постріли. 
 
Ще один факт провокації зафіксовано неподалік Красногорівки. Там за допомогою ручного протитанкового гранатомета противник здійснив мінування місцевості однією протипіхотною міною ПОМ-2.
 
11 серпня неприцільні постріли з підствольного гранатомета з позицій ворога лунали поблизу Мар’їнки, а зі стрілецької зброї противник вистрiлив біля Широкиного. На інших ділянках фронту спостерігалася тиша.
 
Серед особового складу Об’єднаних сил бойових втрат i поранень немає. На жаль, є одна небойова: в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» від поранень, несумісних iз життям унаслідок необережного поводження зі зброєю, помер військовослужбовець розвідувального батальйону.
 
Попри те, що українські воїни сумлінно дотримуються всіх заходів повного і всеосяжного режиму припинення вогню, який набув чинностi з 27 липня, збройні формування РФ на окупованому Донбасі продовжують нести втрати особового складу.
 
За даними розвідки Об’єднаних сил, за два з половиною тижня перемир’я підрозділи противника через необережне поводження зі зброєю (передусім через уживання алкогольних напоїв i наркотичних речовин), через самогубства, ДТП, підрив на невідомих вибухових пристроях на своїх позиціях втратили 9 чоловік загиблими і ще 15 пораненими. 
 
Про полеглих захисників України у минулому місяці читайте у матеріалі «України молодої»: Загиблі герої липня: пам’ятаймо про їхній подвиг.