Затримання у Білорусі волонтерів Реуцького та Васильєва: правозахисники вимагають звільнення

10:01, 13.08.2020
Затримання у Білорусі волонтерів Реуцького та Васильєва: правозахисники вимагають звільнення

Євгена Васильєва та Костянтина Реуцького затримали у Мінську 12 серпня

Українські правозахисники опублікували звернення до білоруської влади з вимогою відпустити волонтерів-українців. Євгена Васильєва та Костянтина Реуцького затримали 12 серпня у Мінську, проти них відкрили справи за "масові безлади".

 

Реуцький та Васильєв не брали участі у жодних заворушеннях. Відповідну заяву опублікував у фейсбуці українською та білоруською мовами правозахисний центр "Дія".

 

Правозахисники зазначають, що затримання українців відбулось проти закону та з застосуванням сили. Де зараз Реуцький та Васильєв – невідомо, жодного зв'язку з ними немає.

 

"Ми, українські правозахисні та громадські організації, вимагаємо від білоруської влади негайно та безумовно звільнити громадян України, українських правозахисників Євгена Васильєва, координатора Благодійного фонду Восток SOS, та Костянтина Реуцького, голову правління Освітнього Дому прав людини в Чернігові, виконавчого директора Благодійного фонду Восток SOS", -  мовиться у зверненні.

 

У заяві зазначили, що українці перебували на території Білорусі повністю законно, жодних протиправних дій вони не вчиняли.

Заяву щодо затримання Реуцького та Васильєва оприлюднила і редакція Hromadske. Саме для цього ЗМІ затримані у Білорусі українці і готували матеріал. Вони працювали без акредитації, адже її білоруська влада не видала. 

 

"Наші колеги пробули в країні менш як добу і встигли підготувати один матеріал, який був опублікований на нашому сайті цього ж дня. Ми запевняємо, що ані Євген Васильєв, ані Костянтин Реуцький не готували і ніколи не були причетні до жодних заворушень ані в Білорусі, ані в будь-якій іншій країні", -повідомила редакція.

 

Додамо, МЗС рекомендує громадянам України, які наразі перебувають в Білорусі, проявляти підвищену увагу та обережність, уникати місць масового скупчення людей, не брати участі в демонстраціях та акціях протесту, стежити за новинами та рекомендаціями місцевих органів влади.

 

 

 

Як повідомляла УМ, Євгена Васильєва та Костянтина Реуцького затримали у Мінську 12 серпня. Проти українців відкрили справи за статтею про "масові заворушення". Вона передбачає від 3 до 8 років ув'язнення. За словами білоруських правозахисників, чоловіки перебувають в одному з мінських СІЗО.