Порошенко запропонував Білорусі план з урегулювання ситуації

19:24, 12.08.2020
Порошенко запропонував Білорусі план з урегулювання ситуації

Порошенко закликав владу Білорусі припинити насилля проти демонстрантів.

Лідер «Європейської солідарності», пʼятий президент Петро Порошенко закликав білоруську владу припинити насилля проти демонстрантів. 

 

Про це інформує "УМ" з посиланням на заяву Петра Порошенка у середу. 

 

«Білоруська влада повинна знайти відповідь на вимоги білоруського суспільства, яке прагне і готове до демократичних змін у житті держави. Насильству, масовим репресіям не місце в сучасному цивілізованому світі», — заявив Порошенко.

 

На його думку, білоруській владі необхідно: припинити насильство проти своїх громадян і водночас не допустити провокацій і підбурювань до насильства, звільнити із в’язниць і місць утримання політичних в’язнів та мирних протестувальників і припинити переслідування політичних опонентів, забезпечити відкритий діалог влади із білоруським суспільством, поважати право на свободу ЗМІ та думки, як і безперешкодного доступу до інтернету, оголосити про проведення дострокових президентських виборів у Білорусі із широким залученням представників ОБСЄ та Ради Європи, запросити для спостереження представників провідних міжнародних організацій і структур.

 

Також Порошенко закликав українську владу у контакті із партнерами по Люблінському трикутнику (Україна, Литва і Польща) призначити Спеціального представника щодо Білорусі, який повинен сприяти врегулюванню ситуації.

 

«І вкотре закликаю міжнародну спільноту: пильнуйте за діями російського агресора, який лише чекає зручної нагоди для того, щоб покінчити із білоруською державністю та незалежністю», — резюмував Порошенко.

 

Нагадаємо, після оголошення попередніх офіційних результатів виборів президента в Білорусі вже кілька днів тривають масштабні протести.