Кабмін допускає приватизацію половини акцій Нафтогазу, Укрзалізниці та Укрпошти

12:00, 12.08.2020
Кабмін допускає приватизацію половини акцій Нафтогазу, Укрзалізниці та Укрпошти

Урядовий законопроект передбачає чотири групи заборонених до приватизації об'єктів.

Кабінет Міністрів планує розглянути законопроєкт про перелік з 188 компаній, заборонених до приватизації.

 

Як інформує УМ, відповідним є порядок денний урядового засідання на середу.

 

Згідно з текстом законопроєкту, уряд допускає приватизацію до 50% акцій Нафтогазу, Укрзалізниці та Укрпошти. При цьому Кабмін пропонує зберегти за державою 100%-ву частку корпоративних прав в НАЕК Енергоатом, ПрАТ Укргідроенерго, НЕК Укренерго, Східного гірничо-збагачувального комбінату, Адміністрації морських портів України (АМПУ).



Згідно з документом, до списку повністю заборонених до приватизації об'єктів пропонується включити також ДП Оператор ринку і ДП Гарантований покупець. Ці компанії були створені Кабміном в 2019 році для забезпечення роботи нового ринку електричної енергії. Також пропонується заборонити приватизацію держпідприємств Документ, Поліграфічний комбінат Україна з виготовлення цінних паперів, Київська офсетна фабрика, КБ Південне.

 

Як наголошується в пояснювальній записці, урядовий законопроект передбачає чотири групи заборонених до приватизації об'єктів. У першій - акціонерні товариства, в статутному капіталі яких частка корпоративних прав, що належать державі, не може бути менше ніж 50% + 1 акція і не підлягає приватизації. У другій - акціонерні товариства, в яких частка належать державі корпоративних прав становить 100%. У третій - об'єкти культури і спорту. У четвертій - держпідприємства, які не підлягають приватизації, але можуть бути перетворені на господарські товариства. До четвертої групи пропонується, зокрема, віднести ДП Антонов, Миколаївський суднобудівний завод, Центральне КБ Протон.

 

Серед культурних об'єктів пропонується заборонити приватизацію Національного цирку України, Національного центру театрального мистецтва ім. Леся Курбаса, Національний центр Олександра Довженка та низку інших об'єктів, серед спортивних - Національний спортивний комплекс Олімпійський, Арена Львів тощо.

 

Нагадаємо, що в минулому році Рада скасувала список заборонених до приватизації державних підприємств. У законі зазначено, що Кабмін протягом трьох місяців після набрання документом чинності повинен розробити і подати на розгляд парламенту перелік стратегічних підприємств, де держава не може продати контрольний пакет акцій. Уряд Олексія Гончарука зареєстрував відповідний законопроєкт, але він був відкликаний у зв'язку зі зміною Кабміну.

 

Як повідомляла УМ, розділити Укрзалізницю на 3 частини, 2 з яких приватизувати, пропонував колишнійпрем'єр-міністр України Олексій Гончарук

 

А раніше й ексголова Укрзалізниці Євген Кравцов.

 

Водночас, голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв пропонуваав приватизувати держкомпанію, аби закінчити дискусії щодо виплати премій та зарплат. На думку Коболєва через приватизацію "Нафтогазу" держава покращить корпоративне управління і отримає ще більше прибутку.

 

Міністр інфраструктури Владислав Криклій заявляв, що попри те, що Укрпошту виключили з переліку об’єктів, які не можна приватизувати, держава не планує віддавати стратегічний об’єкт у приватні руки. Натомість держава може залучити стратегічного партнера, який інвестуватиме у проєкт. На його думку, на сьогодні найімовірнішим є варіант залучення стратегічного партнера, який інвестуватиме у проєкт. І бажано, щоб це був хтось з великих світових e-commerce-проєктів – наприклад, Amazon, Alibaba.