За два роки у Канівському районі запрацювали два десятки інклюзивних класів

11.08.2020
За два роки у Канівському районі запрацювали два десятки інклюзивних класів

Протягом останніх двох років у Канівському районі запрацювало два десятки інклюзивних класів (Фото з сайта Центру.)

Коли батькам дванадцятирічного Максима, у якого складна форма ДЦП, запропонували відвідувати з сином корекційні заняття в Канівському районному інклюзивно-ресурсному центрі, вони з радістю погодилися. І були приємно здивовані, що навчання тут безплатне.
 
 
«Уже після двох тижнів занять у всієї родини ніби друге дихання відкрилося. Вони радіють, що їхній син полюбив відвідувати навчання, називає центр школою і сам залюбки збирає речі, готуючись до занять», — поділилася з «Україною молодою» успіхами свого підопічного Юлія Арсеєнко, директор спеціалізованого реабілітаційного закладу.
 
 
Районний центр інклюзивної освіти відкрився у Каневі два роки тому, і нині його відвідує 78 дітей віком від двох до вісімнадцяти років. Усі вони — жителі  Степанецької, Межиріцької, Таганчанської, Бобрицької та Литвинецької об’єднаних територіальних громад.  
 
«За два останні роки в регіоні відкрито більше двадцяти інклюзивних класів. Зокрема, в нашому центрі працюють практичний психолог, дефектолог, логопед, реабілітолог. Ми змогли налагодити чіткий алгоритм роботи, не забуваючи про індивідуальний підхід до кожного нашого відвідувача», — розповідає пані Юлія.
 
За її словами, у центрі  навчаються не тільки учні з інвалідністю, а й внутрішньо переміщені особи, діти-біженці та діти, які потребують додаткового та тимчасового захисту, учні, які здобувають загальну середню освіту мовами, що не належать до слов’янської групи.
 
«Наша установа перебуває на балансі райради, і над її розширенням в умовах децентралізації дещо важче працювати. Проте ми отримуємо матерільну допомогу від благодійників i депутатів. Зокрема, з ініціативи депутата Черкаської обласної ради від ВО «Черкащани» Володимира Братаніча та за фінансової підтримки ПрАТ «Миронівська птахофабрика» для потреб центру обладнано кімнату лікувальної фізкультури, закуплено килим-пазл, кулер для води, розвиваючу гру, солодкі подарунки», — розповідає Юлія Арсеєнко.
 
Окрім того, центр узяв участь у конкурсі мікрогрантів «Час діяти» від БФ «МХП — Громаді» і здобув перемогу з проєктом артстудії «Без-меж».
 
Це універсальна студія на базі центру з осередками живопису, хендмейду, арттерапії, в якій дітки зможуть отримувати корекційні послуги та розвивати свій творчий потенціал.
 
Директор центру зазначає, що наразі її особливо турбує те, що під час децентралізації реорганізація влади на районному рівні ставить під загрозу функціонування інклюзивно-ресурсного центру, засновником якого є Канівська райрада.
 
Пані Юлія переконана, що з утворенням ОТГ функціонування центру не лише не повинно припинитися, а навпаки — має розширюватись для якісного обслуговування Канівського регіону.
 
Адже на базі центру, пояснює вона, можна створити мобільні групи з корекційними автомобілями, артстудію, нові ресурсні кімнати. Усе це варто втілювати заради майбутнього дітей з особливими потребами та заради цивілізованого розвитку України.