Зеленський обіцяє кримським татарам статус корінного народу України

16:05, 09.08.2020
Зеленський обіцяє кримським татарам статус корінного народу України

Володимир Зеленський назвав своїм завданням захист прав кримських татар. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський вважає за необхідне нарешті завершити роботу над законодавчим визначенням корінних народів та статусу кримськотатарського народу як корінного.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це Зеленський заявив з нагоди Міжнародного дня корінних народів світу в неділю.

 

«Врегулювання цього питання назріло давно, і ми нарешті маємо поставити в ньому крапку. Впевнено можемо сказати — обов’язково відзначимо це свято солідарності у вільному Бахчисараї та по всьому Криму», — зазначив глава держави.

 

Як передає Офіс президента, пан Зеленський також зауважив, що з початком анексії Криму Росією питання захисту прав і законодавчого визначення особливого статусу кримськотатарського народу в Україні «стало ще більш актуальним».

 

Президент назвав своїм завданням захист прав кримських татар, допомогу у всебічному розвитку мови, культури та збереження самобутності народу, який зараз не може повноцінно розвиватися на своїй історичній Батьківщині — в Криму.

 

«Для нас дуже важливо робити все від нас залежне, щоб відновити права кримськотатарського народу як корінного народу України», – сказав Зеленський.

 

Міністерство закордонних справ також наголошує на важливості напрацювання законопроєктів про корінні народи та статус кримських татар.

 

Відомство нагадало, що в Україні корінними народами є кримські татари, караїми та кримчаки, та зауважило, що проблематика визначення їхнього статусу «актуалізувалася з початком російської агресії».

 

Як повідомляла «УМ», Міжнародний день корінних народів світу — це щорічний день солідарності з корінними народами, що відзначається 9 серпня відповідно до резолюції Генеральної асамблеї ООН від 23 грудня 1994 року.

 

У травні 2020 року президент Володимир Зеленський пообіцяв кримським татарам підписати відповідні укази, згідно з якими два головних свята мусульман - Курбан-Байрам та Ураза-Байрам стануть державними святами в Україні.