Найбільші легені планети: лісам Амазонії загрожує зникнення через пожежі

12:30, 08.08.2020
Найбільші легені планети: лісам Амазонії загрожує зникнення через пожежі

Ліси Амазонії — найбільші за площею дощові ліси Землі.

Кількість пожеж зросла на 28% в лісах Амазонії у липні 2020 року порівняно з липнем 2019-го.

 

І це попри заборону уряду Бразилії на випалювання лісів.

 

Як передає «Україна молода», про це повідомляє CNN із посиланням на дані Національного інституту космічних досліджень Бразилії (INPE), який вивчає супутникові знімки території країни.

 

Відтак, екологи б’ють на сполох:руйнування Амазонії — найбільших за площею дощових лісів Землі — може стати більшим, ніж у 2019-му.

 

Зазначається, що в липні 2020 року Інститут зафіксував 6803 пожежі, тоді як роком раніше їх було 5318. І хоча сукупно за перші шість місяців цього року відсоток вогнищ скоротився на 7,6%, у двох найбільших штатах Бразилії він насправді зріс на 35%.

 

У червні 34 іноземних інвестори пригрозили владі Бразилії на чолі з президентом Жаїром Болсонару вивести гроші з країни. Після цього там заборонили підпал лісів на 120 днів. Але, як показує статистика за липень, пожеж стало тільки більше.

 

 

Як правило, ліси в Бразилії підпалюють, коли треба розчистити ґрунт від залишків рослинності. Після цього його використовують для посадки сільськогосподарських культур та незаконного випасання худоби.

 

Оскільки пожежі в Амазонії, як правило, посилюються в липні-вересні, екологи побоюються, що нинішня ситуація може стати ще гіршою, ніж минулого року. У червні, за даними Національного інституту космічних досліджень Бразилії, кількість пожеж у дощових лісах Амазонії зросла на майже 20% — це 13-річний рекорд для цього місяця.

 

Як стверджують місцеві екоактивісти, в умовах пандемії коронавірусу незаконні підпали лісів тільки зростають, бо їх менше відстежують.

 

Амазонські дощові ліси регіону є важливою складовою природної системи регулювання клімату (поглинаючи понад 15% вуглекислого газу в атмосфері), а з іншого — глобальне потепління впливає і на саму Амазонію. Саме воно могло бути причиною останньої масштабної посухи в Амазонії, яка сталася 2013 року.

 

Національне аерокосмічне агентство США (NASA) провело дослідження, з якого випливає: якщо в Амазонії посушливий сезон триватиме довше, ніж п’ять-сім місяців, ліси не отримуватимуть достатньо дощової води для підтримання життєдіяльності рослин і з часом перетворяться на трав’янисті рівнини. Нині період без дощів у регіоні триває лише на кілька тижнів менше за цей показник.