У Тоскані відновили середньовічну традицію подачі вина через віконце

22:30, 07.08.2020
У Тоскані відновили середньовічну традицію подачі вина через віконце

Винні віконця, або buchette del vino є унікальним явищем, притаманним Тоскані і Флоренції.

Креативні власники ресторанів і барів італійського регіону Тоскана винайшли спосіб зберегти свій бізнес під час пандемії коронавірусу: зокрема, їх надихнули середньовічні традиції подачі вина через спеціальне віконце, як це було в Італії в часи епідемій чуми сотні років тому.

 

Як передає «Україна молода», про це пише видання Insider.

 

Так званих «винних віконець» лишилося чимало в будівлях часів середньовіччя і епохи Відродження в столиці регіону – місті Флоренція та в інших містах Тоскани.

 

Відтак, креативні власники ресторанів і барів «тепер черпають натхнення в середньовічних архітектурних рішеннях, щоб зберегти свій бізнес і дух міста живими», пише Insider.

 

За даними флорентійської Асоціації винних віконець, кілька таких віконець відкрилися по всій Флоренції - деякі з них вперше на пам'яті тих, хто нині живий.

 

Винні віконця, або buchette del vino, - це маленькі люки, які часто використовувалися для продажу надлишків вина робітничому класу Флоренції.

 

Президент Асоціації винних віконець Маттео Фалья розповів: "Люди могли постукати в маленькі дерев'яні віконниці і наповнити свої пляшки прямо від сімей Антінорі, Фрескобальді і Рікасолі, які до сих пір виробляють деякі з найвідоміших італійських вин".

 

Вперше такі віконця з’явилися в XVII столітті, коли в Італії вирувала епідемія бубонної чуми. З тих часів призначення віконець практично не змінилося.

 

Винні віконця є унікальним явищем, притаманним Тоскані і Флоренції, але зазвичай лишаються непоміченими загалом.

 

На старовинних стінах Флоренції зараз можна знайти більше 150 таких віконець. В часи коронавірусу через них можна отримати не лише вино, а й каву і навіть їжу.