Вибух у Бейруті: українці масово прагнуть залишити Ліван

19:19, 05.08.2020
Вибух у Бейруті: українці масово прагнуть залишити Ліван

Ліванці ще не оговталися від потужних вибухів у порту Бейруту.

Чимало українців хочуть якнайшвидше вилетіти з Лівану до України. Відомо, що внаслідок вибуху в порту Бейруту постраждало кілька українців.

 

Як інформує «Україна молода», про ситуацію з українцями у Бейруті повідомив кільком телеканалам посол України в Лівані Ігор Осташ в середу.

 

«Українці можуть вилітати. Зараз аеропорт Бейруту не закритий. Тут проблем немає. У нас продовжується консульський прийом, приходять громадяни, оформлюють документи. Багато з них дійсно висловлюються про те, що хотіли б приїхати зараз швидше в Україну. Тобто є такий певний стресовий стан, є трошки паніка. Але проблем з цим немає», - сказав пан Осташ у коментарі телеканалу «Прямий».

 

За його словами, посольство всім допомагає, оскільки має дуже досвідчених консулів, які пройшли сирійські випробування навіть.

 

«Так що, в принципі, ми максимально що зможемо, то і зробимо у допомозі нашим громадянам. А що стосується допомоги України, так, якраз зараз буквально в ці хвилини ми уточнюємо список потреб. І фактично будемо формувати зараз програму допомоги ліванцям з боку України», - каже дипломат.

 

В ефірі телеканалу «Україна 24» пан посол повідомив, що кілька громадян України постраждали під час потужного вибуху у порту столиці Лівану Бейруті. Утім, серед тих, хто серйозно постраждав унаслідок вибухів у Бейруті громадян України немає.

 

«Є деякі сім'ї, в яких постраждало майно, будинки, квартири. Є також незначні травми, порізи, забої, але постраждалих серйозних наразі немає… Поки що йдеться про допомогу у відновленні будинків або квартир. На сьогодні серйозних проблем, пов'язаних із загрозою життя, для українців немає», - сказав Ігор Осташ.

 

Український дипломат також нагадав, що контакти посольства є на сайті дипломатичної місії: «Усі наші телефони є на сайті посольства. Просто введіть «Посольство України в Лівані» - відразу побачите всі телефони гарячої лінії».

 

Як повідомляла УМ, у Бейруті понад 4 тисячі людей отримали поранення в результаті вибуху, деякі з них у важкому стані. 100 загиблих.

 

Також зруйновано гігантське зерносховище у порту Бейруту через що країні загрожує продовольча криза.