Ворог напоготові, але стримується: голова СЗР Кондратюк про загрози для України з боку Росії

04.08.2020
Ворог напоготові, але стримується: голова СЗР Кондратюк про загрози для України з боку Росії

Росія розгорнула навколо України війська, які налічують майже 80 тисяч бійців.

Кремль усіляко намагається розпалити на території України «війну всіх проти всіх» i провести на цьому тлі політично-диверсійну або навіть силову операцію зі зміни керівництва держави у середньостроковій перспективі. 
 
Відтак, iдеться про військові, економічні та політичні загрози для України з боку Росії, яка намагається внести розбрат в українське суспільство за допомогою спецоперацій i підірвати основи української державності.
 
Про це попередив голова Служби зовнішньої розвідки Валерій Кондратюк у власній статі для ZN.ua. За його словами, ставка робиться на системну дискредитацію української національної ідеї і західного цивілізаційного вибору, демонстрацію «штучності української ідентичності та держави» тощо.
 
«Москва активно маніпулює фактором тимчасово окупованих територій, намагаючись протиставити народ України і «київську владу», що нібито зрадила передвиборні обіцянки стосовно довгоочікуваного миру на Донбасі. Політична ціль РФ — дестабілізувати суспільно-політичне життя до такого рівня, щоб Кремль був у змозі порушити питання необхідності «гуманітарної допомоги» і перекрити кисень Україні «братніми» обіймами», — стверджує голова СЗР України.
 
За його словами, найчастіше своєрідними «фірмовими інструментами» стають провокації, використання агентури впливу, терор і політичні вбивства, що неодноразово підтверджувалось як в Україні, так і за її межами.
 
За даними української розвідки, в системі російського кураторства над окупованими територіями Донбасу сталися суттєві зміни: після відставки Владислава Суркова доступ до вуха нового куратора проєкту «СРСР 2.0» Дмитра Козака отримав ідеолог «руского міра» Костянтин Затулін, який нашіптує Козаку ідею покласти в основу російської стратегії на українському напрямі «грузинську чи молдовську модель».
 
Пан Кондратюк також нагадав, що Росія розгорнула навколо України війська, які налічують майже 80 тисяч бійців. Тож, на його думку, вторгнення до України для Москви — лише питання часу. За даними розвідки, ці підрозділи набудуть повної оперативної готовності вже найближчим часом.
 
Голова СЗР наголошує: «Рівень озброєння новітніми засобами у стратегічних ядерних силах РФ сягнув 83%, у повітряно-космічних силах — 75%, у повітряно-десантних військах i військово-морських силах перевищив 63%, а в сухопутних військах — 50%. Рівень оснащеності сучасними засобами управління у військах становить 67%».
 
Валерій Кондратюк додає, що Росія вже перетворила Крим на «суцільну військову базу». Утім стримують Росію від «наступальної силової операції проти України, зокрема в районі Північно-Кримського каналу», такі фактори: падіння цін на нафту й газ, сподівання Москви на посилення проросійських сил в Україні після осінніх місцевих виборів, місцеві вибори у самій РФ, а також вибори у США.
 
За оцінками розвідки, «для Кремля не на часі сценарій військової агресії проти України восени 2020 року», але в перспективі активність РФ щодо України «може трансформуватися у масштабну військову операцію із захопленням нових українських територій».