Верховний суд Польщі розглядає скарги стосовно легітимності обрання Дуди президентом

04.08.2020
Верховний суд Польщі розпочав розгляд подань стосовно легітимності другого туру президентських виборів, який відбувся 12 липня і під час якого переміг iз мінімальною перевагою чинний президент Анджей Дуда. 
 
Кількість скарг стосовно порушень виборчого процесу 12 липня, за оцінками Верховного суду та Державної виборчої комісії, була найбільшою за всі останні роки.
 
Загалом Верховний суд розглянув понад 5,8 тисячi скарг i подань про порушення виборчого законодавства. У 92 випадках визнав подані обвинувачення такими, що мають підстави — повністю або частково, але при цьому вирішив, що вони не мали вирішального впливу на результат виборів.
 
Тобто скарги та вердикт не матимуть впливу на кінцевий результат. У четвер, 6 серпня, відбудеться церемонія приведення Дуди до присяги на другу каденцію.
 
Про свій бойкот інавгурації Дуди вже оголосили колишній президент Броніслав Коморовський i колишній глава уряду Лешек Міллер.
 
Але якщо Коморовський делікатно пояснив свою відсутність тим, що він боїться заразитися коронавірусом, то Міллер прямо сказав, що президент Дуда «доклав рук до нищення ліберальної демократії в Польщі», цитує його слова «Газета виборча».