З космосу у Мексиканську затоку: астронавти NASA повернулися на Землю

10:08, 03.08.2020
З космосу у Мексиканську затоку: астронавти NASA повернулися на Землю

Вартість відправки одного астронавта на МКС компанією SpaceX обійшлось НАСА в 50 мільйонів доларів,

Другого серпня 2020-го екіпаж комерційного корабля SpaceX Сrew Dragon повернувся на Землю після першого пілотованого польоту до МКС.

 

Корабель успішно здійснив посадку 2 серпня о 21:48 за київським часом біля Східного узбережжя США у Мексиканській затоці на південь від міста Пенсакола, штат Флорида.

 

Для NASA це перше за останні 45 років приводнення в океані з людьми на борту. В останній раз астронавти NASA Том Стаффорд, Венс Бранд і Дік Слейтон приводнилися на кораблі Apollo CSM-111 недалеко від Гавайських островів 24 липня 1975-го, після американо-радянської місії Експериментальний політ Аполлон - Союз.

 

В Американському космічному агентстві кажуть, що успішний політ корабля Crew Dragon на Міжнародну космічну станцію вселяє оптимізм щодо наступного важливого кроку для НАСА – це подорож і робота на Місяці.

 

Як інформує УМ, про це повідомив адміністратор НАСА Джим Брайденстайн

 

"Сьогодні була велика перемога, але це лише початок. Програма "Артеміда" націлена на те, щоб людина повернулася на Місяць. Ми плануємо полетіти на Місяць і залишитись там. Ми збираємось навчитися, як жити і працювати там протягом тривалого часу", - сказав він.

 

Програма "Артеміда" передбачає, що НАСА до 2024 року висадить на Місяць спершу жінку, а потім чоловіка. За допомогою інноваційних технологій вони планують провести більше досліджень місячної поверхні, ніж будь-коли раніше.

 

 

Щойно космічний корабель компанії SpaceX Crew Dragon успішно приводнився у Мексиканській затоці. На його борту були астронавти Даглас Герлі та Роберт Бенкен.

 

30 травня компанія SpaceX Ілона Маска у співробітництві з НАСА відправила на МКС двох американських астронавтів на кораблі Crew Dragon.

 

Цей політ особливий тим, що вперше відбувся на космічному кораблі приватної компанії і вперше за багато років його здіснили американці, а не росіяни.

Вартість відправки одного астронавта на МКС компанією SpaceX обійшлось НАСА в 50 мільйонів доларів, у той час як "Роскосмос" бере за цю послугу майже вдвічі більше - 90 мільйонів доларів.