Газпром може частково обійти санкції, переставши володіти трубоукладачем для Північного потоку-2

16:56, 29.07.2020
Газпром може частково обійти санкції, переставши володіти трубоукладачем для Північного потоку-2

Судно-трубоукладач "Академік Черський"

Трубоукладач Академік Черський перестав належати російському Газпрому.

 

Як інформує УМ, про це стало відомо з квартального розкриття монополії, пише РБК.

 

Академік Черський - єдиний в Росії трубоукладач, який володіє сучасною системою динамічного (без'якорного) позиціонування. У грудні 2019 року міністр енергетики РФ Олександр Новак заявляв, що це судно здатне добудувати Північний потік-2. Воно продовжує стояти в німецькому порту Мукран, на логістичній базі Nord Stream 2.

 

До початку 2020 року Академік Черський значився в складі ТОВ Газпром флот. На початку червня повідомлялося, що судно знаходиться у власності АТ Самарський теплоенергетичний майновий фонд (Стмф). Цей фонд в кінці березня 2020 року змінив «прописку» з Самари на Санкт-Петербург. Інших суден у власності Стмф не значиться. Станом на 31 березня Стмф входив до групи Газпрому, свідчить список афілійованих осіб монополії. У новому списку станом на 30 червня його вже немає. При цьому, за даними російських реєстрів на 28 липня, Стмф все ще діюча юридична особа і назву не міняв. Це означає, що в другому кварталі фонд змінив власника (після чого поміняв і гендиректора: ним став Олександр Смелков замість Андрія Тимофєєва), пише РБК.

 

Також є ймовірність, що компанія скористалася правом не розкривати частину даних на підставі санкційного ризику. Таке право передбачено постановою російського уряду від 4 квітня 2019 року.

 

Стмф вважається непублічним акціонерним товариством і тому не зобов'язаний розкривати поточних учасників.

 

Нагадаємо, що Північний потік-2 не будується з грудня 2019 року через американські санкції. У Газпромі заявляли, що побудований на 94% газопровід буде добудований російською стороною. У липні Датське енергетичне агентство (DEA) дозволило Nord Stream 2 прокладати труби з використанням суден зі звичайною (якірною) системою позиціонування.

 

У липні палата представників і сенат США прийняли свої версії оборонного бюджету на наступний фінансовий рік. Обидві передбачають санкції проти страхувальників суден-трубоукладачів Nord Stream 2 і постачальників обладнання для таких суден. Погоджувальна конференція конгресу США повинна затвердити компромісний варіант оборонного бюджету. Тоді стане зрозуміло, які саме додаткові санкції будуть введені проти Північного потоку-2.

 

Проєкт будівництва газопроводу Nord Stream 2 для постачання газу до Європи в обхід України здійснює російський Газпром спільно з європейськими компаніями Engie, Uniper, OMV, Shell і Wintershall.

 

Україна виступає проти будівництва цього газогону. Противниками російського газопроводу є також США, Польща і країни Балтії.