Росія має взяти на себе відповідальність за вбивство медика Миколи Іліна – ЄС

09:44, 16.07.2020
Росія має взяти на себе відповідальність за вбивство медика Миколи Іліна – ЄС

Микола Ілін загинув 13 липня

В Євросоюзі заявили, що обстріл військових медиків підконтрольними РФ бойовиками є порушенням мінських домовленостей. Росія має взяти на себе відповідальність за вбивство Миколи Іліна.


Припинення вогню на Донбасі та повне виконання сторонами своїх зобов'язань є нагальною потребою, зазначили у твіттері представництва Євросоюзу в Україні.

 

"Ескалація насильства, зокрема вбивство військового медика, є порушенням мінських угод, домовленостей саміту в Нормандії та міжнародного гуманітарного права", - йдеться в заяві.


Крім того, речниця представництва ЄС із закордонних справ та політики безпеки Набіла Массралі у коментарі "Радіо Свобода" наголосила, що загиблий медик лише намагався евакуювати тіло іншого загиблого військового.

 

За її словами, слід продемонструвати максимальну стриманість, щоб деескалувати ситуацію та відновити повагу до міжнародного гуманітарного права.

 

"Ми очікуємо, що Росія візьме на себе відповідальність, використає вплив на збройні угруповання, які підтримує, виконає свої зобов’язання за мінськими угодами", - зазначила Массралі.

 

Як повідомляла УМ, бойовики з окупованої Горлівки забрали тіло загиблого командира взводу морської піхоти, якого перед тим намагалися евакуювати медики, але потрапили у засідку.

 

Група не встигла дійти до тіла воїна ЗСУ декілька метрів, як окупанти відкрили по ній вогонь. Внаслідок цього військовий медик загинув, одного військовослужбовця було поранено, а ще один – отримав бойове травмування

 

Прокуратура Донецької області уже розпочала розслідування справи.

 

Президент Володимир Зеленський заявив, що тримає під особистим контролем трагедію вбивства військового медика та поранення бійців під час евакуації тіла загиблого у районі Зайцевого на Донбасі.

 

Загиблим під Зайцевим медиком є Микола Ілін з позивним «Естонець»