«На Україні»: російська вікіпедія блокує спроби виправити вираз

18:43, 15.07.2020
«На Україні»: російська вікіпедія блокує спроби виправити вираз

Російська "вікіпедія" заблокувала можливість виправити вираз "на Україні" у своїх текстах

Російська "вікіпедія" заблокувала можливість виправити вираз "на Україні" у своїх текстах. 

 

Як інформує "УМ", у російській Вікіпедії написали скрипт, який блокує збереження змін до статей з виразом "в Україні".

 

На це звернув увагу користувач твіттера Віталій Літвінов. Він зазначив, що в такій ситуації необхідно  вирішувати це питання, інакше - "росіяни нас по троху перемагатимуть".

 

Він написав у своєму дописі, що звернувся до головного офісу російської Вікіпедії, однак там заявили - що правка "в Україні" не може бути збережена. На цю проблему вказує і програміст Назар Токар. 

 

"Все, що можу порадити: не читати радянської вікіпедії ні до, ні після обіду", - написав пан Назар.

 

Російська вікіпедія аргументує своє блокування тим, що після численних обговорень "склався консенсус і там вирішили писати саме "на Україні". 

 

 

Нагадаємо,  прийменник "на" може застосовуватися лише у випадках, коли країна або ж її частина є прилеглою до іншої держави. У випадку застосування російською мовою вислову "на Україні" є граматичною помилкою та проявом посягань на територію України. 

 

«Однак, насправді це — продовження офіційної політики Кремля стосовно України, яка остаточно була визначена Путіним ще в далекому 2004 році. Саме тоді було ухвалене принципове рішення використовувати вираз «на Украине» замість «в Украине». До цього, згідно з аналізом, 96% відсотків всіх офіційних повідомлень використовували форму «в Украине», - нагадує сайт texty.org.ua

 

Користувачі соцмереж в Україні важають, що така поведінка російської команди Вікіпедії, яку підтримує та фінансує російський уряд, є гарним приводом для того, щоб бойкотувати її використання в Україні.

 

Читайте також: "Україна - держава українців, а не москалів: відкритий лист до Володимира Зеленського".