Рада призначила місцеві вибори на 25 жовтня

14:35, 15.07.2020
Рада призначила місцеві вибори на 25 жовтня

Учасники голосування на місцевих виборах зможуть підтримати не лише список політичної партії, а й окремих кандидатів у цьому списку.

Верховна Рада 15 липня ухвалила постанову щодо місцевих виборів у 2020 році. Їх призначили на 25 жовтня.

 

Як інформує УМ,відповідне рішення депутати ухвалили на позачерговому засіданні. Перед цим вони розглянули проєкт постанови № 3809 "Про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році (25 жовтня 2020 року)".

 

Зрештою документ підтримали 326 нардепів за необхідного мінімуму в 226 голосів. Утрималися 5 парламентарів, а 28 осіб не голосували. Загалом участь у голосування взяли 386 депутатів.

 

Таким чином, чергові вибори депутатів обласних, Київської міської, районних у містах рад і Київського міського голови відбудуться в Україні в неділю, 25 жовтня. 


Натомість через окупацію та агресію з боку Росії не призначають і не проводять вибори депутатів Верховної Ради Криму, депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів на тимчасово окупованих територіях Криму, міста Севастополя, в окремих районах, містах, селищах і селах Донецької і Луганської областей.

 

Учасники голосування на місцевих виборах зможуть підтримати не лише список політичної партії, а й окремих кандидатів у цьому списку.

 

Відповідно до Конституції, чергові вибори сільських, селищних, міських, районних, обласних рад, сільських, селищних, міських голів відбуваються в останню неділю жовтня п’ятого року повноважень відповідної ради чи відповідного голови, обраних на чергових виборах.


Таким чином, чергові місцеві вибори і було заплановано на 25 жовтня 2020 року. Згідно з чинним законодавством, Рада призначає чергові місцеві вибори не пізніше ніж за 90 днів до дня їхнього проведення.

 

Нагадаємо, 13 липня президент Володимир Зеленський відкликав з порядку денного Ради законопроєкт №3809 – про призначення місцевих виборів. Як пояснив перший віце-спікер Руслан Стефанчук, причина такого кроку – неправильний опис, як будуть проходити вибори в районних радах.

 

Крім того, 13 липня парламентський комітет з питань організації державної влади намагався скоригувати та передати в тираж уточнену версію. Але депутати не встигли підготувати документ до 14:00, коли стартувало засідання Ради.

 

Проте вже 15 числа вони встигли внести зміни до проєкту постанови про призначення чергових місцевих виборів. Крім того, аналогічне засідання пройшло і пізно ввечері 14 липня. Про це під час спілкування з журналістами повідомив заступник голови комітету від фракції Голос Роман Лозинський.

 

За його словами, вибори призначено абсолютно до всіх місцевих рад, а не лише до обласних рад і Києва, як це говорили "слуги народу" в своїй постанові. Також будуть вибори і в районні ради, і в громади по всій країні, як це і має бути згідно з Конституцією.

 

Він додав, що постанові повернули "конституційний вид". Лозинський окремо підкреслив, що вибори на окупованій території пройдуть лише після деокупації Криму та Донбасу. Це також зазначено в проєкті постанови.

 

 

Як повідомляла УМ, прем"єр-міністр Денис Шмигаль припускав перенесення місцевих виборів через коронавірус