Справа НМ17: затриманий куратор ДНР Андрій Кунавін виявився свідком

11:55, 15.07.2020
Справа НМ17: затриманий куратор ДНР Андрій Кунавін виявився свідком

Андрієві Кунавіну вже обрали запобіжний захід.

Працівник ГРУ Росії та куратор військового спрямування "ДНР", колишній в'язень Андрій Кунавін, якого на початку липня затримала СБУ, виявився ймовірним ключовим свідком у справі MH17.

 

Розслідувачі оприлюднили розшифрування записів розмов затриманого з двома із чотирьох обвинувачених у катастрофі Boeing. Про це з посиланням на дані дослідницької групи Bellingcat пише "Радіо Свобода".

 

"Цій особі повідомлено про підозру саме у цій кримінальній справі щодо розслідування збиття літака MH17. Він брав безпосередню участь у створенні та керівництві "розвідувального управління" "Донецької народної республіки", – сказав прокурор Офісу генпрокурора Олександр Банник.

 

Зауважимо, що в опублікованих СБУ перехоплених телефонних розмовах затриманого звучать прізвища двох навіть не найбільш високопоставлених російських силовиків, яким слідство в Нідерландах вже висунуло офіційні звинувачення у справі MH17. Перший – громадянин Російської Федерації Сергій Дубинський, відомий також під позивним "Хмурий".

 

 

За даними групи Bellingcat, яка кілька років розслідує катастрофу, дзвінки здійснювалися наприкінці 2014-го – на початку 2015 року.

 

Ще один важливий співрозмовник затриманого Кунавіна – Леонід Харченко, єдиний із чотирьох обвинувачених у справі MH17 громадянин України.

Учасник групи Bellingcat Христо Грозев вважає, що арешт куратора може суттєво вплинути на подальше розслідування справи про збиття малайзійського літака в небі над Донбасом.

 

“Це – джерело інформації. Він тісно спілкувався з ключовими обвинуваченими. І він знав, що відбувається у їхніх стосунках із московською елітою. Наскільки він вирішував і впливав на рішення, цього ми ще не можемо сказати. Можливо, просто використовував свої контакти. Але сам факт, що і Дубинський, і Харченко розмовляють із ним, ніби він якась впливова людина… Тому це ключовий свідок, який дасть інформацію про те, що називається “ланцюжком влади”, – стверджує Грозев.

 

За його словами, слідство має довести розслідування до найбільшого високопосадовця, який дав дозвіл на отримання установки “Бук”. Саме в цьому контексті він буде найважливішим свідком.

 

В Україні Андрієві Кунавіну вже обрали запобіжний захід. Він перебуватиме під вартою щонайменше 60 днів без можливості внесення застави.

 

“Наразі ця особа відмовляється надавати будь-які свідчення. Проте якщо він виявить таке бажання, то його обов’язково буде допитано, проведено з ним відповідні процесуальні дії, і його показам буде надана оцінка в кримінальному провадженні саме щодо катастрофи MH17”, – зазначає прокурор ОГП Олександр Банник.

 

Як інформувала УМ, Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, рейс MH17 Амстердам-Куала-Лумпур, був збитий на Донбасі неподалік від Сніжного Донецької області 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 осіб, усі вони загинули.

 

Прокуратура Нідерландів представила новий доказ у справі збитого над Донбасом у 2014 році літака MH17 під час судових слухань.