Знов за Дуду голоси: у Польщі завершився другий тур виборів президента

14.07.2020
Знов за Дуду голоси: у Польщі завершився другий тур виборів президента

Переобраний святкує.

Минулої неділі, 12 липня, у Польщі відбувся другий тур президентських виборів, під час якого за право бути главою держави змагалися двоє кандидатів, переможців першого туру: чинний президент Анджей Дуда, ставленик правлячої націонал-консервативної партії Польщі «Право і справедливість» («ПіС»), та мер Варшави Рафал Тшасковський, представник проєвропейського ліберально-демократичного опозиційного блоку «Громадянська коаліція». 
 
Виборці, які голосували на виборчих дільницях, були зобов’язані дотримуватися всіх норм санітарної безпеки, введених міністром здоров’я у зв’язку з епідемією коронавірусу.
 
Люди мали дотримуватися безпечної відстані та маскового режиму. Поза чергою могли голосувати літні громадяни (60 років та старші), вагітні жінки та особи з інвалідністю.
 
Цьогорічні вибори вперше в історії відбувалися у гібридній формі — це означає, що виборці, які висловили таке бажання, могли віддати свій голос кореспонденційно (тобто поштою).
 
І таке «новаторство» мало вирішальний вплив на результат виборів, оскільки голосування поштою важко піддається контролю незалежними спостерігачами.
 
Завдяки цьому так званому кореспонденційному голосуванню явка на виборах була як для Польщі надзвичайно високою — 68,12%.
 
Чинний президент Анджей Дуда гучно відсвяткував свою перемогу вже через одну хвилину після закінчення виборів, коли польські ЗМІ о 21-й годині оголосили результати екзит-полів, за якими він набрав 50,4% голосів, а його суперник Тшасковський — 49,6%. Тобто при різниці результатів лише в 0,8% за похибки екзит-полів у 2%.
 
При цьому Дуда вже у неділю, також через пару хвилин після оголошення дуже хитких результатів виборів, запросив до своєї резиденції на 23-тю годину представника опозиції Рафала Тшасковського, щоб той визнав поразку та «ми разом подали один одному руки».
 
Зрозуміло, що Дуда та «ПіС» хочуть таким чином погасити всілякі можливі протести опозиції. Тшасковський проігнорував пропозицію президента. 
 
У понеділок, 13 липня, голова Державної виборчої комісії, суддя Сильвестер Марціняк представив інформацію після обробки 99,97% відданих на виборах голосів. Анджей Дуда отримав 10 млн. 413 тисяч 94 голоси, тобто 51,21%, а Рафал Тшасковський — 9 млн. 921 тисячу 219 голосів, тобто 48,79%.
 
Не схоже, що все це закінчиться «потисканням рук». Представники «ПіС» запевнили Анджея Дуду, що він виграє ці вибори, але такі запевнення не справлять враження на іншу половину населення країни, яка вважатиме, що «ПіС» вкрав у них перемогу. Національною згодою у Польщі тепер і не пахне. 
 
Польські ЗМІ подали виборчу мапу за результатами голосування. На мапі Польща нагадує яблуко, яке розрізали. Усі західні промислові воєводства проголосували за Тшасковського. А всі східні воєводства проголосували за націоналістичну партію «Право і справедливість». Картина не потребує коментарів.
 
І ще така цікава особливість. На виборчих дільницях в Україні у другому турі виборів Анджей Дуда набрав 390 голосів (приблизно 52 відсотки), а за його опонента Рафала Тшасковського, за даними ДВК, проголосували 340 осіб. Явка становила 80,02 відсотка.
 
Тшасковський переміг у Київській обласній виборчій комісії, де голосувала більшість акредитованих в Україні польських дипломатів, набравши 143 голоси, а за Дуду проголосували 52 виборці. В Одесі Тшасковський отримав 39 голосів, а Дуда 34. Це два винятки в Україні, де перемога була за представником опозиції.