Комвзводу Тарас Матвіїв заслужив на звання Героя України

20:01, 12.07.2020
Комвзводу Тарас Матвіїв заслужив на звання Героя України

Справжній Герой, командир взводу Тарас Матвіїв врятував життя двом своїм бійцям ціною власного. (Фото 24-ї ОМБр ім. короля Данила)

Командування частини та бойові побратими з 24-ї бригади ім. короля Данила ініціювали процедуру подання командира взводу, молодшого лейтенанта Тараса  Матвіїва на звання Героя України (посмертно), яке він заслужив по праву.

 

Офіцер Матвіїв під час ворожого мінометного обстрілу виніс із палаючого бліндажа двох своїх поранених бійців і врятував їм життя, але загинув сам.

 

Як інформує «Україна молода», подробиці подвигу Тараса Матвіїва повідомили у 24-й окремій механізованій бригаді ЗСУ ім. короля Данила.

 

За даними бригади, у п’ятницю близько 20-00, позицію, якою командував молодший лейтенант Матвіїв Тарас Тарасович, в районі села Троїцьке, Попаснянського району - атакували окупанти.

 

«Били зі 120 мм мінометів. Одна з мін потрапила в бліндаж, де було двоє вояків. Бліндаж загорівся і частково обвалився. Тарас першим кинувся на допомогу побратимам - витягнув двох своїх бійців назовні і відніс в безпечне місце. В цей час ще одна міна впала на позицію і осколками смертельно поранила Тараса», - зазначають у 24-й ОМБр імені короля Данила.

 

Євромайданівець Тарас Матвіїв народився 18 лютого 1989 року. Саме через те, що 18 лютого 2014 року на його очах загинуло найбільше Героїв Небесної Сотні, Тарас припинив святкувати свій день народження, відтоді для нього це був скорботний, а не святковий день.

 

В королівській бригаді також нагадують, що після закінчення середньої школи у 2006 році Тарас вступив на навчання до Львівського національного університету імені І. Франка, який закінчив у 2011 році, здобувши фах журналіста. Працював на телеканалах Києва та мас-медіа Львівщини.

 

Коли почався Майдан, зрозумів що однієї журналістики йому замало. У 2013-2014 роках був учасником Революції Гідності. Згодом, разом з групою активістів, розшукував безвісті зниклих майданівців. З початком російської агресії допомагав війську.

 

Як повідомляла «УМ», наприкінці 2014-го справжній патріот Тарас Матвіїв усвідомив, що йому замало лише волонтерської діяльності, збору коштів і ресурсів. Поставив собі за мету потрапити у Збройні сили або ж до лав добровольців. Навесні 2015 року вступив до лав окремої добровольчої частини «Карпатська Січ» і обороняв наші позиції в Пісках, Водяному, Опитному, Первомайському.

 

Пізніше був обраний депутатом Жидачівської районної ради на Львівщині, але його все одно тягнуло на фронт – Тарас не міг пробачити ворогу за загиблих товаришів. З вересня 2018 року вступив на курси лідерства Академії сухопутних військ ім. Петра Сагайдачного, щоб стати офіцером Збройних сил України. В 2019 році направлений для подальшого проходження військової служби до 24-ї ОМБр імені короля Данила.

 

«Волонтер і доброволець, депутат і громадський діяч, журналіст і майданівець, активний і небайдужий громадянин нашої країни та справжній офіцер – це все про нашого Тараса, який назавжди залишиться в нашій пам`яті», - пишуть у бригаді.

 

І нагадують, що у квітні цього року, немов заповіт на своїй сторінці у соціальній мережі фейсбук, Тарас Матвіїв написав: «Прошу. Не віддавайте свої свободу і права через паніку та страх. Потім їх доведеться повертати кров'ю».

 

А про свій військовий вибір Тарас говорив:

 

«В мене не стоїть ціль дорости до генерала. В мене ціль на своєму рівні, як командира взводу, просто працювати якісно, робити максимально все залежне від мене, виконати свій обов’язок до останку і «віддячити» противнику за всіх товаришів яких я втратив».

 

За даними «УМ», Тарас Матвіїв – друга бойова втрата українського війська у липні. 

 

Так, солдат Олег Шило загинув від ворожої кулі у середу, 8 липня. 

 

Про полеглих захисників України у минулому місяці читайте у матеріалі «України молодої»: Загиблі герої червня: пам’ятаймо про їхній подвиг.