Кремль готовий до виходу України з Мінського процесу

17:02, 12.07.2020
Кремль готовий до виходу України з Мінського процесу

Дмитро Пєсков використав щодо України відому російську приказку: «Насильно мил не будеш».

Росія нібито готова змиритися з тим, що Україна може залишити Мінські перемовини у найближчі перспективі.

 

Як інформує «Україна молода», про це заявив прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков у етері одного з російських телеканалів.

 

За його словами, якщо Україна таки залишить Мінськ, «всім його учасникам буде надзвичайно складно».

 

При цьому, Пєсков використав відому російську приказку: «Насильно мил не будеш» (на милування нема силування – укр.).

 

І додав, що «вихід України з мінського комплексу заходів явно не сподобається ні Берліну, ні Парижу, ні Москві».

 

«Для вироблення будь-якого альтернативного документа необхідний буде діалог з представниками самопроголошених республік. А той же Київ геть відмовляється від цього діалогу. Таким чином виходить якийсь замкнуте коло», - каже речник Путіна.

 

На його думку, якщо Україна залишить Мінськ, то вибудований наразі переговорний процес втратить переговорну базу, «а створити нову базу у вигляді нового документа буде надзвичайно складно».

 

Пєсков також заявив: «Київ як нічого не робив в плані реалізації мінського комплексу заходів і паризьких домовленостей, так і не робить, по суті немає ніякого просування».

 

Зауважимо, що 9 липня український віце-прем’єр Олексій Резніков заявив, що  Мінські угоди не відображають нинішніх реалій і потреб щодо врегулювання конфлікту на Донбасі, і Заходу варто підтримати їх перегляд, що дозволить реально змінити ситуацію.

 

Тож пан Пєсков реагував саме на цю заяву пана Резнікова.

 

Водночас, президент Росії Володимир Путін заявив в одному з інтерв’ю, що погіршення відносин Москви і Києва не пов'язане з окупацією українського півострова Крим Росією.

 

«Те, що у нас відносини зіпсувалися з Україною, з Кримом в принципі не пов'язано. Ця піна (негатив у відносинах двох країн - ред.) рано чи пізно спаде», - сказав господар Кремля.

 

Путін знову повторив відомий шаблон російської пропаганди, мовляв, у 2014 року в Україні відбувся «державний переворот і захоплення влади» і після цього погляди і шляхи Росії з керівництвом України «стали діаметрально протилежними і розійшлися».

 

Тільки після цього, за його словами, «Крим повернувся до складу Росії».

 

Нагадаємо, що Кремль заперечує анексію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості». Днями експрезидент Дмитро Медведєв заявив, що українці мають змиритися із втратою Криму.

 

Як повідомляла «УМ», колишній командувач Збройних сил США в Європі, експерт Центру аналізу європейської політики (CEPA) Бен Ходжес вважає, що найсприятливіші передумови - політичні, економічні та військові для вторгнення Росії в Україну складуться восени 2020 року.