Зеленський просить Раду зняти обмеження із зарплатні посадовців

11:45, 11.07.2020
Зеленський просить Раду зняти обмеження із зарплатні посадовців

Президентське селфі із двохсотгривневою купюрою на фоні башти Любарта у Луцьку. (Фото з ФБ-сторінки Володимира Зеленського)

Верховна Рада розгляне законопроєкт президента Володимира Зеленського про скасування карантинних обмежень зарплат чиновників на рівні 47 тисяч гривень під час позачергового засідання парламенту, яке скликається на понеділок, 13 липня.

 

Відповідні обмеження щодо зарплат чиновників буди введені за ініціативою самого ж Зеленського під час жорсткого карантину в Україні у квітні.

 

Як повідомляє «Україна молода», відповідний законопроєкт вже внесений до парламенту і значиться в переліку запропонованих Зеленським до розгляду на позачерговому засіданні у понеділок.

 

Згідно з проєктом закону обмеження, встановлені з 1 квітня, мали діяти не довше трьох місяців (тобто повинні були бути скасовані 30 червня). Втім, нардепи запровадили верхню межу для заробітних плат чиновників 13 квітня, коли ухвалили держбюджет. Таким чином, у випадку схвалення Радою, 13 липня термін дії обмеження має завершитись.

 

Відповідні обмеження стосувалися народних депутатів, прокурорів, працівників Нацбанку України, ЦВК і багатьох інших чиновників.

 

До речі, спікер парламенту Дмитро Разумков вже підписав розпорядження про проведення позачергового засідання Ради у понеділок 13 липня.

 

Причина: вимога президента про скликання позачергового пленарного засідання Верховної Ради о 14:00 13 липня 2020 року.

 

Згідно з порядком денним планується розглянути 13 питань, середи яких законопроєкти про внесення змін до законів "Про ринок електроенергії", "Про державний бюджет України на 2020 рік", до деяких законодавчих актів щодо соцзахисту в умовах карантину та інші.

 

Як повідомляла «УМ», 10 квітня президент Зеленський просив нардепів підтримати обмеження зарплат чиновників на період карантину.  Нардепи ухвалили 13 квітня зміни до держбюджету, якими на період карантину визначили граничну суму зарплат чиновників та суддів у 10 мінімальних заробітних плат.

 

Пізніше Вища рада правосуддя заявила, що тимчасове обмеження суддівської винагороди порушує конституційні гарантії як незалежності суддів, так і судової влади в цілому.

 

Раніше Зеленський припустив, що нестабільність курсу гривні, події в Нацбанку і навіть ситуація з коронавірусом та інші труднощі України - це наслідки високосного року.