Шахтарі протестують майже два тижні на Банковій, відео

13:56, 10.07.2020
Шахтарі протестують майже два тижні на Банковій, відео

Мітингувальники вимагають вирішити проблеми вугільної галузі країни.

У Києві під стінами Офісу Президента 11-й день триває Всеукраїнська безстрокова акція протесту шахтарів. Мітингувальники  вимагають вирішити проблеми вугільної галузі країни. 
 
 
В акції протесту у Києві, яка розпочалася 30 червня, приймають участь шахтарі ДП "Мирноградвугілля", "Добропіллявугілля", "Селидіввугілля", "Первомайськвугілля", "Львіввугілля", "Волиньвугілля" та працівники інших вугледобувних підприємств країни.
 

"Одинадцятий день Всеукраїнської безстрокової акції протесту шахтарів. Вугільні регіони мають жити! Навіть якщо це не збігається з бізнес-планом деяких слуг народу", - на своїй сторінці у Facebook 10 липня повідомив голова Незалежної профспілки гірників України (НПГУ) народний депутат Михайло Волинець.

 

Раніше він повідомляв, що протестувальники розраховують, що дуже скоро усі українські шахти вийдуть з вимушеного простою, а гірники повернуться до роботи.

 

За словами Волинця, Центренерго має проявити державницьку позицію і надати пріоритет українському вугіллю, яке має закуповуватися на державних шахтах. Решту потреби, на його переконання, Центренерго може купувати на вільному ринку, за конкурентними цінами і умовами, які задовольняють сторони.

 

 

Гірники та їх дружини продовжують страйкувати під стінами Офісу Президента, намагаючись таким чином привернути увагу до своїх проблем.

 

Водночас, в.о. міністра енергетики Ольга Буславець вважає, що "Центренерго” має надавати пріоритет українському вугіллю з державних шахт, а ганебних схем постачання російського вугілля — не повинно бути. Про це заявила Вона наголосила, що всі українські шахти повинні якнайшвидше вийти з вимушеного простою, а гірники — повернутися на роботу.

 

“Ми очікуємо, що „Центренерго“ проявить державницьку позицію і надасть пріоритет українському вугіллю, а воно має закуповуватися пріоритетно на державних шахтах. Решту потреби „Центренерго“ може купувати на вільному ринку, за конкурентними цінами і умовами, які задовольняють сторони.

 

Міненерго вважає, що основним завданням усіх зацікавлених сторін є успішне проходження опалювального сезону, забезпечення гірників роботою, а „Центренерго“ — вугіллям. Також ми сподіваємося на те, що ганебних схем з постачанням російського вугілля на „Центренерго“ більше не буде”, — заявила очільниця міністерства.

 

Як повідомляла УМ, шахтарі та профспілковці розпочали у Києві безстрокову акцію протесту, щоб захистити свої гарантовані Конституцією права.